Linkovi

Republikanci odaju priznanje Pokretu čajanke za svoje dobitke na kongresnim izborima


Republikanski kandidat Rand Paul obraća se jednom skupu Pokreta čajanke uoči izbora
Republikanski kandidat Rand Paul obraća se jednom skupu Pokreta čajanke uoči izbora

Međutim, politički analitičari kažu da bi se taj pokret mogao pokazati i kao dvosjekli mač za Republikansku stranku

Republikanska stranka zabilježila je prošli tjedan veliku pobjedu na kongresnim izborima – osvojila je većinu u Zastupničkim domom i povećala broj zastupničkih mjesta u Senatu. Republikanci za to pripisuju velike zasluge konzervativnom Pokretu čajanke, međutim, politički analitičari kažu da je taj pokret možda i dvosjekli mač za tu stranku.

Pokret čajanke nije politička stranka već više konzervativni i libertarijanski pokret širokih masa koji se zalaže za smanjivanje savezne državne uprave i njezinih ovlasti. Pokret nema vođu i čine ga stotine aktivističkih skupina diljem zemlje. Upravo su one pomogle desecima republikanskih kandidata da pobjede na izborima 2. studenoga.

Jedan od njih je i novi senator iz savezne države Kentucky Rand Paul. "Došli smo da natrag preuzmemo našu vladu" - rekao je nakon pobjede.

On i drugi miljenici Pokreta čajanke često spominju da ovaj pokret predstavlja 'glas naroda'. Obećali su da će ostvariti cilj pokreta, a to je sužavanje državnih ovlasti u Washingtonu. Pokret čajanke podržao je i republikanske kandidate za Senat u Pennsylvaniji, Utah i na Floridi, gdje je republikanac Marco Rubio pobijedio u utrci s još dva kandidata.

Nakon pobjede Marco Rubio je poručio čelu Republikanske stranke u Washingotnu ovo. "Rezultati izbora ne znače da su glasači bezrezervno za Republikansku stranku. Oni su nam dali još jednu šansu, da se koncentriramo na provođenje naših načela i vrijednosti".

Bivši republikanski kongresnik Dick Armey iz Teksasa jedan je od nekolicine organizatora Pokreta čajanke na nacionalnoj razini. On kaže da se od republikanaca očekuje da ispune obećanja iz kampanje - da smanje državnu potrošnju, snize poreze te da se, po tim pitanjima, odupru predsjedniku Obami. "Glasači su poručili političarima u Washingtonu: 'Mi smo glavni, a ne vi. Vi radite za nas. Mi donosimo odluke, i želimo akciju o našim prioritetima, o prioritetima Amerike'".

Čelnici Republikanske stranke priznaju važnost Pokreta čajanke na ovogodišnjim kongresnim izborima. Oni su pozdravili ideju da ovaj pokret vrši neku vrst nadzora kako bi se osiguralo da političari ispune obećanja iz predizborne kampanje.

Poslušajmo čelnika republikanske senatske manjine Mitcha McCMonnella iz Kentuckyja. "Aktivisti iz Pokreta čajanke i dalje će motivirati našu stranku i postavljati pred nas izazov da ispunimo dana obećanja".

Analitičari očekuju da će Pokret čajanke imati veliki utjecaj na predsjedničku nominaciju Republikanske strane za sljedeće izbore, 2012. godine. Nekoliko potencijalnih kandidata spremno je obratiti se Pokretu čajanke koji je dokazao da zna mobilizirati glasače.

Međutim, Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije kaže da utjecaj Pokreta čajanke u Republikanskoj stranci ima i svojih manjkavosti. "Oni će pokušati da izvrše ogromni utjecaj na republikanskoj strani. Pokušat će izabrati kandidata. Problem je u tome što je Pokret čajanke na političkom spektru – izrazita desnica. Nema sumnje da je on pozicioniran više udesno od zemlje u cjelini".

Aktivisti Pokreta čajanke već imaju nekoliko potencijalnih kandidata za predsjedničke izbore. Na vrhu njihova popisa su bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich i konzervativni TV voditelj Glenn Back.

XS
SM
MD
LG