Linkovi

SAD: Prva debata kandidata za predsjednika


Donald Trump: Izbjegao prvu javnu tv debatu kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke
Donald Trump: Izbjegao prvu javnu tv debatu kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke

Osnovne teme debate bile su aktuelna imigraciona politika SAD i borba protiv pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija.

U dosadašnjoj kampanji za izbor narednog predsjedničkog kandidata, sinoć su po prvi put 17 kandidata za nominaciju Republikanske stranke bili zajedno, kao učesnici debate, direktno prenošene putem televizijskog kanala C-SPAN. Doduše, trojica kandidata uključila su se u tu debatu putem video-linka sa različitih lokacija, a 14 ih je bilo jedan uz drugog. Trenutno najpopularniji među njima, biznismen Donald Trump, propustio je prvu priliku direktnog sučeljavanja svojih stavova sa stajalištima drugih konkuretanata za stranačku nominaciju.

Ta prva javna debata održana je u američkoj saveznoj državi New Hampshire, trajala je 2 sata i mogla biti praćena samo na televizijskom kanalu relativno ograničenog gledateljtsva. Naime, televizijski kanal C-SPAN orijentiran je na ključne političke teme i samim tim nema onoliko široko gledateljtsvo kao javne televizijske mreže ili, recimo, CNN.

Dvije osnovne teme debate bile su aktuelna imigraciona politika i problematika Sjedinjenih Država i borba protiv militanata i ekstremista pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija.

Za uspješno rješavanje dugo gomilanog ilegalnog useljavanja u Sjedinjene Države, većina kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke smatra osnovnim osigurati američke granice i učiniti ih nepropusnim, neprolaznim za ilegalne usljenike. Bivši guverner Teksasa Rick Perry je, pored ostalog, rekao:

"Dok ne budemo imali dobro osigurane i kontrolirane granice, nećemo zaustaviti nelegalan priliv useljenika. Već tridesetak godina slušamo ljude kako govore o tom krupnom problemu, što znači da isto toliko godina kasnimo sa adekvatnim odgovorom. Amerikanci ne vjeruju da se Washington može nositi sa problemom ilegalnog useljavanja dok ne osiguramo naše granice."

Slične ocjene izrekao je i bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum, istakavši i slijedeće:

"U proteklih 20 godina 35 miliona useljenika uselilo se u Sjedinjene Države, legalno i ilegalno. Ogromna većina ilegalno useljenih su slabo obrazovane, nestručne osobe spremne da rade budzašto i kao takvi su ne-fer konkurencija Amerikancima, spremnim da teško i naporno rade, da uspiju, ali im mi ne dajemo tu šansu."

Senator Marco Rubio, jedan od kandidata, koji su se putem video linka uključili u debatu, takođe smatra da je ključ zaustavljanja ilegalnog useljavanja rigorozna kontrola granica i ulaznih punktova u lukama i na aerodromima. I on je istakao:

"Ne možemo više kao do sada. Ilegalno useljevanje moramo zaustaviti. Legalno useljavanje, sada u 21. stoljeću, mora biti zasnivano na ekonomskim kriterijima, dobrobiti po našu ekonomiju."

Druga krupna tema sinoćnje debate bila je, kako rekosmo, borba protiv ISIS-a u kontekstu sigurnosti Sjedinjenih Država i njenih građana i suprotstavljanja terorizmu i ekstremizmu. Bivši guverner Floride Jeb Bush bio je vrlo eksplicitan u ocjeni šta je ISIS i što je osnovna predsjednička obaveza:

"To je rat protiv zapadne civilizacije. Oni su varvari. ISIS je vrlo direktna i otvorena prijetnja i Sjedinjenim Državama, realna prijetnja i mi moramo poduzeti sve što možemo da tu prijetnju eliminiramo. Zaštita američkog tla i Amerikanaca je prva dužnost predsjednika Sjedinjenih Država."

Uz podosta kritika sadašnje američke strategije na Bliskom i Srednjem Istoku, Bobby Jindal, guverner Louisiane, nije bio jedini koji je vrlo lošim ocijenio i sporazum sa Iranom:

"Slažem se, to je loš sporazum. Obama je objavio primirje sa državom, najvećim sponzorom terorizma. Dobar sporazum bi nalagao stalne inspekcije, zabranio rad svake centrifugu i bilo kakvo obogaćivanje urana, obavezao na prekidanje svih veza sa Hamasom, Hezbolahom i drugim terorističkim grupama, nalagao priznavanje prava Izraela na postojanje.... Bez svega toga, sporazum o iranskom nuklearnom programu je loš sporazum."

SAD: Prva debata kandidata za predsjednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Vrlo brzo, zapravo već sutra, uslijediće nova javna, televizijski prenošena debata kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. U njoj će učestvovati samo deset kandidata, onih sa sada najvećim procentom popularnosti. Među njima će biti, kako se sa velikom izvjesnošću očekuje, i Donald Trump, biznismen i milijarder, kandidat koji je svojim dosadašnjim izjavama, komentarima i ocjenama, najviše zaintrigirao američku javnost i izbio na prvo mjesto po popularnosti među do sada registriranim kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG