Linkovi

U republikanskoj predsjedničkoj utrci situacija se počinje kristalizirati


Ron Paul, Mitt Romney, Michele Bachmann i Tim Pawlenty u Iowi
Ron Paul, Mitt Romney, Michele Bachmann i Tim Pawlenty u Iowi

Mitt Romney, Rick Perry i Michele Bachman zasad imaju prednost pred drugim republikanskim predsjedničkim kandidatima

Nakon neformalnog glasovanje u Iowi i kandidaturi guvernera Teksasa Ricka Perrya čini se da se na republikanskoj strani počinje raščišćivati situacija kad je riječ o predsjedničkim izbore sljedeće godine.

Politički stručnjaci kažu da se u ovom trenutku u republikanskoj predsjedničkoj utrci troje kandidata izdvaja od drugih - bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, guverner Teksasa Rick Perry i kongresnica iz Minnesote Michele Bachman. Gospođa Bachman je dobila zamah nakon pobjede u Iowi na tzv. "straw-poll" izborima, test-glasovanju za republikanske kandidate koje bi moglo poslužiti kao uvertira za stranačke izbore u ovoj saveznoj državi početkom sljedeće godine. "Obama je moja strategija. Namjeravam postati kandidatkinja Republikanske stranke i namjeravam mu se suprotstaviti i poraziti ga".

Međutim, pobjeda gospođa Bachman bila je na neki način zasjenjena ulaskom u republikansku predsjedničku utrku teksaškog guvernera Ricka Perryja. "Vjerujem u Ameriku. Vjerujem u njen cilj i obećanje koje pruža. Mislim da njeni najbolji dani još nisu proživljeni. I uz vašu pomoć i božju milost, učinit ćemo da Amerika ponovno funkcionira".

Poput Michele Bachman i guverner Perry pokušava pridobiti društvene konzervativce i aktiviste Pokreta čajanke koji se zalažu za smanjivanje savezne vlade. Perry se također nada da će dobiti podršku ekonomskih konzervativaca koji su je dosad iskazivali vodećem republikanskom predsjedničkim kandidatu, bivšem guverneru Massachusettsa Mittu Romneyu. Romney se koncentrirao na kritiku predsjednika Baracka Obame. "Jutros sam vido da je njegova popularnost pala na najnižu razinu otkako je stupio na dužnost. To nije zato jer ne provodi kampanju. To je zato jer ne predvodi zemlju. Amerikanci trebaju predsjednika koji će vratiti vitalnost američkom gospodarstvu".

Stručnjaci kažu da je Perryjeva odluka o ulasku u utrku prodrmala bitku za predsjedničku nominaciju republikanaca. Mathew Dowd politički je analitičar za televizijsku mrežu ABC koji je radio u prošlosti za predsjednika Georgea W. Busha. On predviđa da će Rick Perry biti vrlo uvjerljiv kanidat. "On je nevjerojatno dobar u vođenju kampanje i za mene koji je promatrao Georgea Busha i za njega radio i poznavao Perrya, mogu reći da je on bolji u provođenju kampanji negoli je bio George Bush".

Prema anketama, Romney ima manju prednost među republikanskim kandidatima, međutim, mnogi konzervativci su skeptični prema onom što je radio kao guverner Massechusettsa, države koja naginje demokratima, i traže konzervativniju alternativu. Reid Wilson, urednik političkog biltena Hotline - nedavno je govorio za televizijsku mrežu CSPAN. "Oni traže drugog kandidata, drugu osobu koja bi se suprotstavila Mittu Romneyu. Rick Perry predstavlja savršenu mogućnost za to. Ima dobre odnose s evangeličkom bazom i jedini je republikanac koji je osvojio stranačke izbore u svojoj državi tako što je na neki način slijedio kalup Pokreta čajanke".

Perry je popularan među konzervativcima, međutim, neki republikanci se pitaju može li on privući umjerene glasače, one koji su često potrebni da bi se pobijedilo na predsjedničkim izborima. U nadolazećim tjednima guverner Perry će biti testiran, jer su već tri predsjedničke republikanske debate planirane samo za sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG