Linkovi

Republikanci očekuju značajne dobitke na izborima u studenome


Republikanci očekuju značajne dobitke na izborima u studenome
Republikanci očekuju značajne dobitke na izborima u studenome

Američka javnost ima negativan stav o ekonomiji, a to bi moglo nanijeti štetu predsjedniku Obami i njegovim demokratskim kolegama u Kongresu

Američki glasači za manje od šest tjedana izlaze na izbore za Kongres. Rezultati će utjecati na posljednje dvije godine ovog mandata predsjednika Baracka Obame. Glasa se za svih 437 mjesta u Zastupničkom domu i 37 mjesta u Senatu.

Analitičari kažu kako se čini da postoje dva glavna faktora koji će utjecati na ishod ovogodišnjih kongresnih izbora. Kao prvo, američka javnost ima negativan stav o ekonomiji, a to bi moglo nanijeti štetu predsjedniku Obami i njegovim demokratskim kolegama u Kongresu. Drugo, energija konzervativaca je u usponu. To će pomoći republikanskim kandidatima, zahvaljujući u velikoj mjeri tzv. Pokretu Čajanke.

Julia Mcloud je pristaša Pokreta Čajanke, a nedavno je nazočila jednom skupu ovog pokreta ovdje u Washingtonu. "Zabrinuti smo s onim što radi Kongres, što radi Obama. Želimo da državna vlast bude ograničena. Ne želimo da nas se previše oporezuje".

Veći dio ovog ogorčenja konzervativaca proizlazi iz stanja nacionalne ekonomije, posebice razmjerno visoke nezaposlenosti – kaže stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac. "Ekonomska je problematika najvažnija. A pod ekonomskim problemima većina ljudi misli na neuposlenost. I dok stopa neuposlenosti ne padne na puno prihvatljiviju razinu, nije vjerojatno da će glasači biti optimističniji oko ekonomije a to vjerojatno nije dobro za predsjednika Obamu".

Republikanci se nadaju da će osvojiti dodatna mjesta u Zastupničkom domu i Senatu. Glavna zabrinutost Republikanske stranke tiče se rastućeg saveznog proračunskog manjka i veličine savezne vlade, kaže John Fortier s Instituta American Enterprise. "Republikancima i Pokretu Čajanke, ne sviđa se smjer kojim sada ide naša zemlja. Misle da je ekonomija u lošem stanju i da su državne ovlast postale prevelike".

Među onima koji predvode ovaj konzervativni naboj je bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin. Nju obožavaju pristaše Pokreta Čajanke – oni je štoviše smatraju mogućim predsjedničkim kandidatom, za dvije godine. Nedavno se obratila republikancima u Iowi, saveznoj državi u kojoj počinje predsjednički izborni ciklus, s primarnim, odnosno stranačkim, glasovanjem. "Ne možemo čekati do 2012. godine da izvedemo zemlju na pravi kolosijek. Moramo početi sada, birajući snažne čelnike koji se ne boje protresti stvari".

Predsjedniku Obami posljednjih mjeseci konstantno pada popularnost. Međutim, analitičari upozoravaju da je on i dalje najbolja nada Demokratske stranke, koja želi zadržati većinu u Zastupničkom domu i Senatu. Predsjednik Obama ovih se dana često pojavljuje na predizbornim skupovima kandidata Demokratske stranke. "Na ovim izborima, ponovno će se ogledati, s jedne strane – strah, a s druge – nada. Prošlost nasuprot budućnosti. Hoćemo li se kretati unatrag ili naprijed. Zbog toga i postoje izbori. To su opcije s kojim ćete se sučeliti u studenome".

Politički stručnjaci se slažu da će republikanci biti uspješni u studenome. Peter Browvn sa Sveučilišta Quinnipiac kaže da je jedino pitanje koliko će zastupničkih mandata osvojiti. "Povijesno gledano, stranka koja 'drži' Bijelu kuću gubi mjesta u Kongresu na polovici predsjedničkog mandata. Bio bi zaista šok da demokrati ne izgube. Pitanje je samo koliko će mjesta izgubiti? Mnogi vjeruju da će ovo biti vrlo dobra godina za republikance".

A rezultat bi mogao imati ogromni utjecaj na ostatak mandata predsjednika Obame, odnosno njegove sposobnosti da postigne svoje ciljeve, kaže analitičar John Fortier. "Bez obzira na ishod – preuzmu li republikanci Zastupnički dom ili dođu vrlo blizu toga – sljedeće dvije godine bit će teške. Bit će to vrijeme ili vrlo malih zakonodavnih postignuća ili pak vrijeme velikog sudara stranaka. Neće biti vremena da se radi na predsjednikovim velikim zakonodavnim prioritetima".

Republikancima treba 39 mjesta da preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom i 10 mjesta da bi imali većinu u Senatu.

XS
SM
MD
LG