Linkovi

Šest tjedana prije izbora u Iowi republikanska utrka vrlo neizvjesna


Herman Cain, Mitt Romney i Newt Gingrich na posljednjoj TV debati
Herman Cain, Mitt Romney i Newt Gingrich na posljednjoj TV debati

Najnovije ankete pokazuju da Newt Gingrich zauzima prvo mjesto, s 22 posto popularnosti, a Mit Romney odmah je uz njega s 21 posto

Republikanski glasači u saveznoj državi Iowi održavaju svoje stranačke izbore za šest tjedana što je prvi pravi test za republikanske predsjedničke kandidate. I dok se približava to glasovanje utrka za predsjedničku nominaciju izgleda da je neizvjesnija negoli ikad.

Republikanski predsjednički kandidati će se sve više koncentrirati na dva vrlo važna rana glasovanja u predsjedničkoj utrci – tzv. izborni koledž u Iowi 3. siječnja i primarne izbore u New Hampshireu 10. siječnja. U posljednjoj anketi koju su proveli list USA Today i Gallup bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich zauzima prvo mjesto, a podržava ga 22 posto republikanskih glasača. Bivši guverner Massachusettsa Mit Romney odmah je uz njega s 21 posto, a slijede ih biznismen iz Georgije Herman Cain sa 16, i kongresnik iz Teksasa Ron Paul s 9 posto. Ostatak kandidata uživa jednoznamenkastu podršku republikanskih glasača.

Stuart Rothenberg je urednik i izdavač publikacije Rothenberg Political Report, nestranačkog političkog newslettera. "Ova republikanska utrka je najkaotičnija koju sam ikad vidio i isto je najnepredvidljivija. U jednom ta je utrka vrlo jasna: četvrtina Republikanske stranke hoće Mitta Romneya, a preostale tri četvrtine ne žele ništa imati s njim".

Herman Cain se promatrao kao glavni suparnik Romneyu sve donedavno kad se bio primoran braniti od optužbi za seksualna napastovanja- koje datiraju do kasnih devedesetih godina. Cain je imao i nekoliko problematičnih trenutaka vezano uz vanjsku politiku, uključujući i kratki gubitak pamćenja kad su ga pitali da komentira politiku predsjednika Obame prema Libiji. Cain je izgubio nešto popularnosti u anketama, ali prkosno ostaje u utrci. "Znate što sluđuje liberale i znate što sluđuje neke od mojih konkurenata? Sve to smeće koje su na mene bacali posljednja dva tjedna, a ja se još uvijek smijem i još sam uvijek odličan".

Politički analitičar TV mreže ABC Matthew Dodd kaže da je Cain posljednjih tjedana pretrpio nešto štete, što djelomično objašnjava uspon Newta Gingricha u anketama. "Mislim da je njegova zvijezda potamnjela i da imamo utrku dva kandidata, što je fascinantno, između Newta Gingricha i Mitta Romneya, nakon svega što se događalo ljetos".

Nedavna anketa među republikancima u Iowi pokazuje da se Gingrich, Romney, Cain i Paul nalaze pri vrhu vrlo izjednačeni. Pobjeda u ovoj državi mogla bi jednom od njih dati veliki podstrek. Međutim, anketa Bloomberg Newsa pokazuje da 60 posto republikanaca koji planiraju glasovati u Iowi još uvijek može promijeniti mišljenje, što nagovještava fluidnu i neizvjesnu utrku.

Analitičar Stuart Rothenberg kaže da republikanci ostaje nepredvidljivi jer jako puno konzervativnih republikanaca još uvijen nevoljko prihvaća Romneya. "Ne promatraju ga kao instinktivnog konzervativca. Smatraju da će reći što god želite da kaže ili što god misli da želite da kaže, a to ih čini nervoznim. Kada i ako bi došao u Bijelu kuću, oni ne mogu biti sigurni da bi provodio prioritete koji se njima uistinu dragi".

Izborni koledž u Iowi početak je procesa izbora republikanskog predsjedničkog kandidata koji će se na izborima u studenom sljedeće godine suprotstaviti predsjedniku Bracku Obami.

XS
SM
MD
LG