Linkovi

Kakva je budućnost Republikanske stranke nakon blokade vlade?


Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je slika o Republikancima dobro oštećena kao posljedica nedavne blokade američke vlade. Pristalice konzervativnog krila partije u Kongresu, poznati kao Tea Party, podržavale su blokadu vlade u jalovoj nadi da će time potkopati kontroverzni zakon predsjednika Obame o reformi zdravstvenog osiguranja. Rezultat je samo je još veći razdor unutar Republikanske stranke i vjerovatno dodatno zadržavanje oko postizanja kompromisa sa Demokratama oko velikog broja budžetskih pitanja oko kojih je potreban dogovor.
Podpredsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu federalnim uposlenicima koji su se nakon 16 dana blokade, vratili na posao.

Konzervativni Republikanci, poput teksaškog senatora Teda Cruza, gorljivo su se zalagali za tu blokadu kako bi potkopali predsjednikov zakon o zdravstvenoj zaštiti. Njegovi istomišljenici, toplo su ga dočekali na nedavnoj konferenciji socijalnih konzervativaca u Washingtonu.

Po mom mišljenju, Zastupnički dom treba da nastavi onako kako je i radio – da se snažno odupire tome, kazao je senator Cruz.

Ali, Cruz će imati oštru konzervativnu konkurenciju ako se bude kandidirao za predsjednika u 2016. godini, uključujući medju protivnike i kolegu senatora Randa Paula iz Kentucky-a, koji se pojavio na istom skupu.

Insistirajte na odgovornosti svojih političara kad se radi o zaštiti života i o borbi protiv napada na hrišćanstvo, govori senator Paul.

Obojica senatora glasala su protiv sporazuma kojim je okončana blokada vlade. Medjutim, bivši republikanski zastupnik Vin Weber kaže da je blokada vlade nanijela ozbiljnu štetu njegovoj partiji.

Ova partija je, kao simbol u javnosti teško oštećena i teško da će se uopšte oporaviti dok ne budemo imali jakog republikanskog predsjedničkog kandidata, koji će onda imati priliku da to popravi, objasnjava kongresmen Weber.

Umjereni Republikanci izgleda da su preumorni od agresivne konzervativne taktike. Zastupnik iz Kentucky-a, Harold Rogers:

Vrijeme je da se ovdje u Kongresu ponovo uspostavi neki zdrav razum. Da bismo to uradili, moramo malo popustiti.

I predsjednik Obama od Republikanaca traži da budu kooperativniji.

Ne svidja vam se odredjena politika ili odredjeni predsjednik – borite se za svoju poziciju. Izadjite i pobijedite na izborima s tim. Ali nemojte uništavati, kazao je predsjednik Obama.

Republikanski analitičar Scot Faulkner kaže da je Republikanska partija razjedinjenija nego ikada.

“Apsolutno, svaka frakcija vrišti umjesto da govori i obje strane totalno demoniziraju motive onih drugih, čak i unutar partije, kaze gospodin Faulkner.

Narednih mjeseci može se očekivati još više sukoba umjerenih Republikanaca i pristalica Tea Party, kaže bivši zastupnik Weber i dodaje:

To i jednima i drugima može ostaviti gorčinu i ljutnju u partiji na duži period i izazvati pravi rascjep na frakcije. Ali, rasprava je neminovna, kao jedini put iz ovoga u čemu smo.

Analitičar Scot Faulkner kaže da Republikanci moraju dobro poraditi i na svojoj slici u očima američkih birača. On objasnjava:

Imaju veliki problem da savladaju. Na njih gledaju kao na ludjake. Gledaju ih kao one koji vise ne žele da djeluju u sistemu, koji žele da obore taj sistem.

Prvi veliki politički test – kongresni izbori – održavaju se za nešto više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG