Linkovi

Republikanci preispituju svoju politiku


Sen. Saxby Chambliss, R-Ga.,Sen. Tom Coburn, R-Ok., Sen. Ron Johnson, R-Wisc., i Sen. Bob Corker, R-Tenn.
Sen. Saxby Chambliss, R-Ga.,Sen. Tom Coburn, R-Ok., Sen. Ron Johnson, R-Wisc., i Sen. Bob Corker, R-Tenn.

Američka Republikanska partija je zaključila u dokumentu o samo-procjeni , objavljenom danas, da je izgubila prošlogodišnje izbore zato što većina američkog izbornog tijela sve više gleda na Republikance kao na političare koji nemaju dodir s narodom, i na Republikansku partiju kao na stranku napuhanih staraca.

Demokratski predsjednik Barack Obama je dobio i drugi mandat u Bijeloj Kući , a demokrati su zadobili sjedišta i u Senatu i u Zastupničkom domu Kongresa, iako Republikanci još uvijek kontroliraju većinu u Zastupničkom domu. Bili su to peti u posljednjih 6 predsjedničkih izbora , gdje su pobjedu odnijeli demokrati.

S obzirom na takav trend, i s obzirom da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mladji i glasači iz manjinskih grupa sve više favoriziraju demokratske kandidate, Republikanska stranka je naručila da se uradi dubinsko istraživanje o tome gdje su pogriješili i šta ide krivim putem.

Predsjedavajući stranke Reince Priebus je izjavio da ne postoji jedan konkretan razlog što je stranka izgubila. Medjutim, naveo je cijeli niz manjih grešaka.

On je rekao da su Republikanci i predsjednički kandidat Mitt Romney poslali slabu poruku, da je politička opracija bila loša, a da se dugački , debatni proces nominiranja unutar partije pokazao preprekom i mora se skratiti.

U izvještaju se zaključuje da mladi glasači sve češće , kako se to kaže, prevrću očima kada je u pitanju ono što Republikanska partija predstavlja, a mnoge manjine pogrešno misle da ih Republikanci ne vole ili ih ne žele u zemlji. Kada neko prevrće očima, malo je vjerovatno da će slušati ono što imamo reći, kažu vodeći republikanci.

Medju drugim stvarima, izvještaj, odnosno dokumenat, preporučuje da partija uloži 10 miliona dolara u marketinšku kampanju koja će se obraćati manjinama, ženama i gay populaciji, kako bi ih pokušali uvjeriti da imaju dom u Republikanskoj Partiji, te da će republikanska, generalno kozervativnija politika, raditi u njihovu korist.
XS
SM
MD
LG