Linkovi

SAD: Prvi test popularnosti potencijalnih predsjedničkih kandidata


Logo Republikanske stranke
Logo Republikanske stranke

Akciona konferencija prestavnika i aktivista američkih konzervativnih političkih stranaka i organizacija je početak duge, politički uzbudljive i iscrpljujujuće predizborne kampanje.

Potencijalni kandidati Republikanske stranke za stranačku predsjedničku nominaciju proteklog tjedna bili su učesnici Akcione konferencije prestavnika i aktivista američkih konzervativnih političkih stranaka i organizacija. Taj skup koji se, inače održava jednom godišnje, sa više hiljada aktivista iz svih dijelova Sjedinjenih Država koji su pristigli u Washington, ovog puta bio prilika da mogući kandidati Republikanaca za predsjedničke izbore u novembru 2016. godine osjete raspoloženje vrlo brojnog auditorija kojem su se obraćali.

Među onima koji su okušavali političke vode na Akcionoj konferenciji konzervativaca bio je i guverner Wisconsina Scott Walker. Popularnost mu raste zahvaljujući čestim kritikama politike predsjednika Obame prema militantnom pokretu za Islamsku državu:

"Mi trebamo predsjednika, trebamo lidera koji će jasno reći da ćemo se boriti protiv njih, da nećemo čekati da oni prenesu borbu na američko tlo, da ugroze našu djecu i naše unuke."

I bivši guverner Floride Jeb Bush je pri vrhu liste popularnosti potencijalnih kandidata Republikanaca, unatoč brojnim zamjerkama konzervativaca koji kritiziraju Bushov stav da Repuiblikanci moraju doprijeti do birača iz svih kategorija biračkog tijela:

"Ako dijelimo entuzijazam i ljubav prema našoj zemlji, ako vjerujemo u našu filozofiju, moći ćemo privući Hispanike i mlade ljude iz drugih manjiskih kategorija koji su nam potrebni da dobijemo više od 50 odsto glasova."

Senator iz Kentucky-a Rand Paul bio je izuzetak među onima koji su govorili o spoljnoj politici, izuzetak po protivljenju širem američkom vojnom angažiranju u svijetu. Učesnicima konferencije ponudio je svoju viziju Sjedinjenih Država:

"Ja zamišljam Ameriku kao naciju i državu sa odbranom bez premca, nepobjedivu, ali i neopterećenu vlastitom veličinom i snagom."

Omiljen među kontervativcima je i senator iz Texasa Ted Cruz. On je skrenuo pažnju na izvršnu naredbu predsjednika Obame o odlaganju deportacije velike kategorije ilegalnih useljenika:

"Ako kandidati kažu da su protiv Obamine nezakonite i neustavne odluke o amnestiji tih useljenika to je sjajno. Ali, moraju ustati i boriti se protiv te odluke."

Rene Cannon, aktivistkinja iz Južne Karoline bila je jedna od onih koji učestvovali u probnom glasanju, testu popularnosti potencijanih kandidata. Njen favorit je jasan:

"Ted Cruz.... To je očigledno. Mislim da je on čovjek od principa i ubjeđenja."

Uz govore i početnu kampanju, godišnja akciona konferencija konzervativaca bila je prilika za njihovo uvezivanje kaže Scottie Nell Hughes, predstavnica informativne mreže "Pokreta Čajanka:"

"Trebamo se okupljati i osnaživati se. Mi, kao konzervativci, nismo sami na ovom svijetu. Gledano iz te perspektive, iz perpektive gradnje samopuzdanja, mi moramo imati ovakve skupove da bi mogli lakše prebroditi brojne izazove. Odlazimo odavde spremniji za te izazove."

Za potencijalne kandidate koji su na učesnike konferencije ostavili povoljan utisak to može biti određena prednost, kaže Dan Balz, politički komentator Washington Posta:

"Ono što se dešava na konferenciji mnogo je šire od ovih prostorija. Mogući kandidati za stranačku predsjedničku nominaciju dolaze ovdje i žele se predstaviti u što boljem svjetlu."

Akciona konferencija prestavnika i aktivista američkih konzervativnih političkih stranaka i organizacija je prvi ozbiljniji test kandidata za stranačku predsjedničku nominaciju. Potencijalni kandidati Republikanaca tek su na početku duge, politički uzbudljive i iscrpljujujuće predizborne kampanje.

SAD: Prvi test popularnosti potencijalnih predsjedničkih kandidata
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG