Linkovi

Da li republikanci imaju jasnog kandidata za predsjedničku utrku 2016?


Kako smatraju analitičari, po prvi put u više decenija, nema jasnog republikanskog kandidata koji se ističe nad ostalima. Kod demokrata je, međutim, situacija drugačija.

Naredni američki predsjednički izbori se održavaju za nešto više od 2 godine, ali po prvi put posljednjih decenija, čini se da republikanska stranka nema jasnog kandidata za predsjedničku nominaciju 2016.

Oni su nova lica republikanske stranke, i mnogi razmatraju kandidaturu za Bijelu kuću za dvije godine. Među njima je senator Rand Paul iz Kentakija, oštar kritičar predsjednika Obame i pobjednik nedavnog test glasanja na konferenciji konzervativnih aktivista.

Dovest ćemo vas na sud, borićemo se na glasačkim mjestima. Gospodine predsjedniče, nećemo vam dozvoliti da uništite naš ustav, rekao je Rand Paul.

On će vjerovatno imati veliku konkurenciju, među njima je i senator Ted Cruz iz Teksasa.

Ljudi pate i moramo izmijeniti smjer kojim ova zemlja ide. To smo uradili 1980 sa građanskim pokretom koji je postao Reganova revolucija i ista stvar se dešava svugdje i danas, rekao je senator Cruz.

Ted Cruz i Rand Paul su popularni među aktivistima stranke Čajanka, koja je postala snaga unutar republikanske stranke nakon što je pomogla da republikanci preuzmu kontrolu u Zastupničkom domu 2010. Bivša guvernerka Aljaske i potpredsjednički kandidat Sarah Palin je pozvala republikanske lidere da ne uzimaju stranku Čajanka zdravo za gotovo.

Sjećate li se izborne pobjede 2010 koja vas je dovela na vlast? Vi to niste izgradili. Čajanka je to izgradila, rekla je Sarah Palin.

Podjela unutar republikanske stranke će doći do izražaja tokom kongresnih izbora sredinom predsjedničkog mandata ove godine, kaže Carroll Doherty, iz istraživačkog centra Pew u Washingtonu.

Republikanska stranka prolazi kroz mnogo neslaganja i kroz određenu podjelu. Oni se bore da pronađu svoj smjer, s obzirom da se stranke koje nisu na vlasti obično nalaze u takvoj situaciji. I demokrate su bile u takvoj situaciji u prošlosti, kaže Carroll Doherty.

Neki republikanci nastoje umanjiti značaj tog neslaganja. Među njima je i potpredsjednički kandidat te stranke iz 2012, kongresmen iz Wisconsina Paul Ryan.

Radi se o tome da stranka Čajanke stoji nasuprot establishmenta, da libertarijanci stoje nasuprot socijal konzervativcima. Tu dolazi do unutrašnjih sukoba i neslaganja. Znate, ja sam porijeklom Irac i to je moje gledanje na obiteljsko okupljanje, rekao je Paul Ryan.

On je mogući natjecatelj u utrci 2016. Drugi je guverner New Jerseya Chris Christie.

Nećemo moći vladati ako ne pobijedimo. I nije dobro ako nemamo priliku da vladamo jer onda nemamo mogućnost da oblikujemo i mijenjamo naše društvo. Ono što je gore je da to oni sada rade nama, rekao je Chris Christie.

Carroll Doherty kaže da po prvi put u više decenija nema jasnog republikanskog kandidata koji se ističe nad ostalima.

Mislim da će zaista biti interesantno. Nema nasljednika za prijestolje kao što to često bude slučaj u repubikanskoj utrci i sada je to uveliko otvorena utrka, kaže on.

Kada su u pitanju demokrati 2016, to je već druga priča. Bivša državna tajnica Hillary Clinton je i dalje jak favorit, ukoliko se odluči kandidirati.
XS
SM
MD
LG