Linkovi

U republikanskoj predsjedničkoj utrci sve veća napetost između Romneyja i Perryja


Romney i Perry tijekom debate u Las Vegasu
Romney i Perry tijekom debate u Las Vegasu

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Romney i biznismen iz Georgije Herman Cain dva vodeća republikanska predsjednička kandidata u ovom trenutku

Američka savezna država Iowa zakazala je glasovanje tzv. predsjedničkog koledža, odnosno primarne stranačke izbore za 3. siječnja, što znači da taj dan počinje službeni proces za biranje predsjedničkog kandidata Republikanske stranke koji će se na izborima u studenom sljedeće godine natjecati protiv predsjednika Baracka Obame. Posljednjih dana bitka za predsjedničku nominaciju između dvojice vodećih kandidata, bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya i guvernera Teksasa Ricka Perryja, poprimila je osobnu dimenziju.

Napetosti između Romneyevog i Perryjevog tabora rastu već mjesecima, a njihova očigledna nesnošljivost jednog prema drugom eksplodirala je nedavno na pozornici tijekom javne televizijske debate u Las Vegasu. Perry je ušao u tu debatu odlučan da bude agresivniji nakon nekoliko vrlo osrednjih nastupa i padu popularnosti u anketama javnog mnijenja. Odlučio je da se koncentrira na nekoliko godina stare navode kako je Romney svjesno zaposlio ilegalne useljenike da mu održavaju travnjak oko kuće.

Romney kaže da je prestao koristiti usluge kompanije za održavanje travnjaka i vrtova jednom kad je otkrio da koriste ilegalne radnike. Ali on i Perry svađali su se oko tog pitanja tijekom debate. U jednom trenutku ogorčeni Romney polako je spustio ruku na Perryjevo rame u nastojanju da ga navede da prestane govoriti. "Vi imate problem s time da ljudima dopustite da završe s onim što govore i ja vam sugeriram, ako želite postati predsjednik Sjedinjenih Država, morate pustiti obje strane da govore".

Ilegalna imigracija je postala važno pitanje u republikanskoj predsjedničkoj kampanji a Perryja kritiziraju neki od njegovih suparnika da ne čini više na tome da se zaustavi dolazak ilegalnih imigranata u Teksas. Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Romney i biznismen iz Georgije Herman Cain dva vodeća republikanska predsjednička kandidata u ovom trenutku. Perry se nalazi daleko od njih zajedno s bivšim predsjedateljem Zastupničkog doma Newtom Gingrichem, kongresnikom iz Teksasa Ronom Paulom i kongresnicom iz Minnesote Michele Bchmann. Preostali republikanski kandidati su bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum i bivši guverner države Utah Jon Huntsman.

Posljednje iznenađenje je novajlija u politici Herman Cain, bivši direktor jednog lanca pizzerija i jedini Amerikanac afričkog podrijetla u utrci. Cain je postao zapažen po svom dopadljivom karakteru i vrlo smjelim planom za reformu poreskog sustava. Analitičari kažu da je Cainu porasla popularnost u anketama jer konzervativni republikanci još uvijek traže alternativu Mittu Romneyu.

Tom DeFrank je šef washingonskog ureda lista New York Daily News i često gostuje u programima Glasa Amerike. "On je personifikacija za prosvjede najkonzervativnijih elemenata Republikanske stranke, kojima treba jedan standardni vođa jer im se ne sviđa Mitt Romney koji je isplivao kao vodeći kandidat, ali kojeg se promatra kao da nema dovoljno entuzijazma posebno od strane Pokreta čajanke i evangelika".

Dužnosnici Bijele kuće koncentriraju veći dio svoje pažnje na Romneya u posljednje vrijeme, što signalizira da vjeruju kako je bivši guverner Massachusesettsa i dalje najvjerojatniji republikanski kandidat koji će se suprotstaviti na izborima sljedeće godine predsjedniku Obami.

XS
SM
MD
LG