Linkovi

Neki potezi Sarah Palin u posljednje vrijeme ukazuju da se sprema za predsjedničku utrku


Sarah Palin na motociklu na godišnjoj paradi Rolling Thunder povodom Dana sjećanja
Sarah Palin na motociklu na godišnjoj paradi Rolling Thunder povodom Dana sjećanja

Nekoliko poznatih republikanaca donijelo je odluku o tome hoće li se pridružiti utrci za Bijelu kuću 2012, a iznenađujuće velik broj je odustao

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti stvari se počinju bistriti među potencijalnim republikanskim predsjedničkim kandidatima na izborima sljedeće godine. Nekoliko poznatih republikanaca donijelo je odluku o tome hoće li se pridružiti utrci za Bijelu kuću sljedeće godine ili ne, a iznenađujuće velik broj njih je odustao. Međutim, jedna ugledna republikanka još nije objavila svoju odluku.

Ansambl za republikanske predsjedničke kandidate na izborima 2012. uglavnom je utvrđen: bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji i dalje predvodi u Gallupovoj anketi, trebao bi se uskoro pridružiti predsjedničkoj utrci. Među onima koji su već najavili svoju kandidaturu nalaze se bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, kongresnik iz Teksasa Ron Paul i bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty koji je svoju kandidaturu najavio početkom prošlog tjedna. "Vrijednosti koje sam ja naučio, američke su vrijednosti. Znam što je američki san, jer sam ga proživio. Natječem se za predsjednika kako bi taj san ostao na životu".

Međutim, jedno od otvorenih pitanja ostaje bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin koja tek treba naznačiti svoju odluku o tome hoće li se pridružiti predsjedničkoj utrci. Sarah Palin postala je poznata na nacionalnoj razini kao dopredsjednička kandidatkinja Johna McCaina 2008. godine. Neki njeni potezi u posljednje vrijeme podgrijavaju spekulacije da se sprema za predsjedničku utrku.

Prema izvješćima, Sarah Palin je kupila kuću u Arizoni, bit će tema jednog dokumentarnog filma koji će se prikazati sljedeći mjesec, a učinila je i neke promjene u svom osoblju za koje stručnjaci kažu da ukazuju na to da će se pridružiti drugim republikanskim kandidatima 2012. godine. Bivša guvernerka Aljaske mjesecima govori da će ući u utrku ako okolnosti budu prave. "Ušla bih u utrku, ako bih vjerovala da je to ispravna stvar za našu zemlju i za obitelj Palin, svakako bih to učinila".

Sarah Palin uživa snažnu podršku među evangeličkim kršćanima i pripadnicima konzervativnog Pokreta čajanke koji se zalaže za smanjivanje savezne vlade – što su dvije važne komponente biračkog tijela unutar Republikanske stranke. Međutim, ona je također izgradila unosnu karijeru kao javni govornik i konzervativni komentator od koje će morati odustati ako se uključi u predsjedničku utrku.

Profesor Peter Brown, sa Sveučilišta Quinnipiac, kaže kako je Sarah Palin nedvojbeno popularna među konzervativnim glasačima. "Postoji veliki broj ljudi koji je snažno podržavaju, međutim, njena podrška u cijeloj biračkoj populaciji nije tako dobra. Siguran sam da vam je majka rekla dok ste odrastali da nikad nećete dobiti drugu priliku da učinite prvi dojam, a u ovom trenutku prvi dojam koji je ona učinila u cjelini nije pozitivan među Amerikancima".

Odluka Sarah Palin bi također mogla utjecati na kongresnicu iz Minnesote Michaele Bachman koja je popularne među istim konzervativnim skupinama kao i bivša guvernerka Aljasake. Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum također se nada da će privući društvene konzervativce. Očekuje se da će se on ubrzo pridružiti utrci, kao i bivši guverner savezne države Utah Jon Huntsman, koji je donedavno obnašao dužnost američkog veleposlanika u Kini.

Mnogo pozornosti u ovoj ranoj fazi predsjedničku utrke je koncentrirano na nekoliko saveznih država u kojima se rano održavaju stranački izbor - tzv. izborni koledži i primarni izbori - kao što je Iowa. Mike Glover dugogodišnji je izvjestitelj izvještajne agencije Associated Press u Iowi. Nedavno je izjavio za televizijsku mrežu C-SPAN da republikanski glasači sljedeće godine traže konzervativnog kandidata koji bi bio snažan suparnik predsjedniku Obami. "Oni bi trebali izabrati kandidata koji se kao prvo zalaže za temeljna načela stranke. Ali također i nekog tko može pobijediti na izborima, tako da će jedan od izazova pred njima biti da izaberu kandidata koji može pobijediti Baracka Obamu na izvorima 2012. godine".

Neki republikanci razočarani su da je nekoliko drugih potencijalnih kandidata odustalo od utrke 2012, uključujući guvernera Indiane Mitcha Danielsa, guvernera Mississippija Haleya Barboura, bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja i newyorškog biznismena Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG