Linkovi

Mitt Romney i dalje najpopularniji među republikanskim predsjedničkim kandidatima


Republikanski predsjednički kandidati na javnoj debati u Orlandu 22. rujna
Republikanski predsjednički kandidati na javnoj debati u Orlandu 22. rujna

Bivšeg guvernera Massachusettsa podržava oko 23 posto pristaša Republikanske stranke, Ricka Perryja podržava 19 posto

Najnovije ankete pokazuju da utrka za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke postaje prilično neizvjesna. Glasači te stranke mogu izabrati između desetak kandidata koji se u takozvanim 'primarnim', stranačkim izborima po saveznim državama natječu da postanu protivnik predsjedniku Baracku Obami, na izborima u studenom sljedeće godine. Neki stranački aktivisti želi da se taj izbor poveća – da u utrku uđe i Chris Christie, guverner New Jerseya.

Najnovija anketa tv-mreže Fox pokazuje da je, u ovom trenutku, najpopularniji bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koga podržava oko 23 posto pristaša Republikanske stranke. Teksaškog guvernera Ricka Perryja podržava 19 posto. U kolovozu je bilo obrnuto – prema Foxu, tada je uvjerljivo najpopularniji bio Rick Perry. Njegova je kampanja posljednjih tjedana nešto izgubila u zamahu, nakon Perryjevih loših nastupa u televizijskim debatama.

Mnogim republikancima međutim ne sviđaju se osobito niti Perry a niti Romney. Zbog toga neki stranački aktivisti pozivaju guvernera Chrisa Christiea da se i on pridruži utrci za stranačku predsjedničku nominaciju.

Na jednom stranačkom skupu, jedna je žena preklinjala guvernera Christiea da se upusti u utrku za predsjednika države, jer ga – kako je rekla – 'zemlja treba'. Međutim, Christie joj je odgovorio ono što je rekao u par navrata – jednostavno, u ovom trenutku, utrka za Bijelu kuću ga ne zanima. Kako je rekao – 'u srcu ne osjeća nikakvu strast da bi joj se pridružio'. Mnogim se američkim konzervativcima Chris Christie sviđa jer govori jasno i odlučno a u New Jerseyu je i pokazao da je spreman 'rezati' državnu potrošnju. Međutim, u vezi nekih društvenih pitanja – na primjer prava homoseksualaca – Christie je za republikanca prilično liberalan i možda se neće dopasti konzervativnoj bazi stranke.

Analitičarka Amy Walter upozorava također da se političarima zna osvetiti ako prekasno uđu u predsjedničku utrku. "Ako smo išta naučili iz slučaja Ricka Perryja onda je to da vam je vrlo teško ako se kasno odlučite da krenete u izbornu utrku".

Aktualna popularnost Chrisa Christiea, te donedavna Ricka Perryja pokazuju da se mnogim republikancima Mitt Romney zapravo ne sviđa – kaže John Fortier iz think tanka koji se zove Center for Bipartisan Policy. "Mislim da je za republikansku bazu Rick Perry prihvatljiviji. Kada je u pitanju Mitt Romney, konzervativci nisu baš sigurni je li on 'jedan od njih'".

Međutim, Mitt Romney – poslovni čovjek koji je također bio i guverner Massachusettsa – možda će imati veće šanse da na predsjedničkim izborima pobijedi Baracka Obamu, kaže John Fortier. Uz Ricka Perryja i Mitta Romneya tu je i Michelle Bachmann, kongresnica iz Minnesote koja je prije par mjeseci bila vrlo popularna u bazi republikanske stranke. Čak se činilo da ima dobre šanse da osvoji predsjedničku nominaciju. No, sada je njezina kandidatura na margini. Stranački izbori za predsjedničkog kandidata republikanaca počet će u siječnju, glasanjima u Iowi i New Hampshireu.

XS
SM
MD
LG