Linkovi

Izbor republikanskog kandidata za predsjedničke izbore 2012. vrlo neizvjestan


Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich obraća se Konzervativnoj političkoj akcijskoj konferenciji u Washingtonu u veljači 2011.
Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich obraća se Konzervativnoj političkoj akcijskoj konferenciji u Washingtonu u veljači 2011.

Za manje od godinu dana u saveznoj državi Iowa održat će se prva stranačka odmjeravanja potencijalnih kandidata za Bijelu kuću

Sljedeće godine održavaju se američki predsjednički izbori. Za manje od godinu dana, u veljači 2012. u saveznoj državi Iowa održat će se prva stranačka odmjeravanja potencijalnih kandidata za Bijelu kuću. I dok je kod demokrata izbor manje-više jasan – predsjednik Barack Obama – kod republikanaca situacija je vrlo neizvjesna.

Politolog sa sveučilišta Fordham Costas Panagopolous kaže da će kandidacijski proces u Republikanskoj stranci biti dosta neizvjestan. "Nema favorita, a ne postoji niti političar koji je 'zaradio' pravo da se kandidira. To je zbog toga što se Republikanska stranka nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta – dosta se raspravlja o tome u kojem bi stranka pravcu trebala krenuti".

Nekoliko je potencijalnih predsjedničkih kandidata već posjetilo savezne države u kojima se održavaju prva stranačka glasanja, tzv. 'primarni izbori'. Među onima koji se čine spremni za kandidaturu su Mitt Romney, bivši guverner savezne države Massachusetts, koji se za predsjedničku nominaciju svoje stranke natjecao i prije četiri godine. "Nikad se neću u inozemstvu ispričavati zbog onog što je učinila Amerika" - izjavio je nedavno na jednom skupu konzervativnih aktivista Mitt Romney, kritizirajući predsjednika Obamu – za kojeg konzervativci misle da vodi odveć popustljivu vanjsku politiku.

No, Romney će imati niz opasnih konkurenata – Newta Gingricha, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma, Tima Pawlentyja, bivšeg guvernera Minnesote, te Johna Thunea, senatora iz Južne Dakote kao i Ricka Santoruma, bivšeg senatora iz Pennsylvanije. Ne zna se hoće li se za stranačku nominaciju natjecati Sarah Palin, bivša guvernerka Aljaske koja je vrlo popularna među konzervativcima, ali znatno manje u široj javnost – što bi mogao biti velik hendikep.

U svakom slučaju, popis potencijalnih kandidata je dug i trebat će izvjesno vrijeme da se pokaže tko su stvarni republikanski favoriti u utrci za Bijelu kuću – kaže politički analitičar Charles Cook. "U prošlosti je bilo očito tko među republikancima ima najviše šanse. Sada, pred sljedeće izbore, toga nema. Vlada poprilična gužva i morat ćemo pričekati neko vrijeme da vidimo tko ima najveće šanse".

Među potencijalnim kandidatima je i milijarder Donald Trump, koji je na nedavnom godišnjem skupu konzervativnih lobističkih organizacija u Washingtonu rekao da će ako on bude izabran za predsjednika, 'Amerika biti ponovno poštovana u svijetu'. Među onima o kojima se govori kao potencijalnim protivnicima Baracka Obame bio je i guverner New Jerseya Chris Christie – no on je odmah na početku rekao da se ne namjerava kandidirati. "Nisam glup. Svjestan sam da šansa postoji, ali to nije razlog da i krenem u utrku za Bijelu kuću. Ljudi se često upuste u to samo zato što misle da postoji šansa. Međutim, da bi se natjecali za predsjednika države vi morate biti uvjereni da ste spremni za taj posao. A ja mislim da nisam spreman".

Predsjednik Obama prošle godine nije bio osobito popularan. I to je jedan od razloga zbog čega je mnogo republikanskih pretendenata za Bijelu kuću. Međutim, u posljednje dva-tri mjeseca, predsjednikova popularnost raste i analitičari ocjenjuju da on ima dobre šanse da osvoji i drugi mandat. Što više, naglašava analitičar Costas Panagopolous, ankete pokazuju da bi Obama u ovom trenutku vjerojatno pobijedio bilo kojeg od republikanskih kandidata.

S druge strane, upozorava ovaj stručnjak, treba uzeti u obzir i to da je do predsjedničkih izbora ostalo više od godinu i pol te da se mnogo toga može promijeniti. U svakom slučaju, za mjesec-dva, znat će se koji se točno političari iz Republikanske stranke spremaju za predsjedničku utrku.

XS
SM
MD
LG