Linkovi

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost


Predsjednički kandidati, Republikanci bili su saglasni u osudama Obamine spoljne politike i upozorenjima da bi Hillary Clinton nastavila istim putem.

Vodeći kandidati za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Republikanci, sinoć su imali šestu po redu televizijsku debatu. Ključne teme bile su američka spoljnaj politika i dalji ekonomski rast. Osim međusobnih osporavanja i kritika u tom domenu, predsjednički kandidati nisu se štedjeli ni kada bilo riječi o osobnim kvalitetima nužnim za uspješno obavljanje dužnosti i funkcija predsjednika Sjedinjenih Država.

Debata je održana u Južnoj Karolini, nešto manje od tri tjedna od prvih preliminarnih unutar-stranačkih glasanja. Iako je učestvovalo manje predsjedničkih kandidata nego ranije, debata je bila vrlo dinamična i iskričava.

Jedna od prvih iskri bila je negativna ocjena Jeba Busha o prijedlogu Donalda Trumpa da se muslimanima koji nisu američki državljani zabrani ulazak u Sjedinjene Države:

"Nadam se da će te taj prijedlog ponovo razmotriti jer bi takvom politikom bilo nemoguće graditi koaliciju potrebnu da se porazi ISIS."

"Ja želim sigurnost našoj zemlji. Imamo vrlo ozbiljan, ogroman problem sa radikalnim islamom. I to ne samo ovdje. To je problem širom svijeta."

Varnica je bilo i između Teda Cruza i Donalda Trumpa zbog Trumpovih tvrdnji da Cruz, rođen u Kanadi ne može biti američki predsjednik:

"Vidim da je Donald zabrinut padom podrške u Iowi. Činjenica je da je zakon jasan. Po tom zakonu, starom godinama, dijete američkih državljanja rođeno u drugoj zemlji je državljanin Sjedinjenih Država."

"Ja već znam da će Demokrati podnijeti sudsku tužbu. Nad vašom glavom visi velika tužba i ako budete nominirani za predsjednika, ko zna da li će te moći ući u predsjednički ured."

Povod za varnice između Marca Rubia i Chris Christia bilo je pitanje ko je od njih bolji konzervativac:

"Dopada mi se Chris Cristie, ali mi ne može dozvoliti da imamo predsjednika koji podržava nefukcionalne obrazovne programe. Ne možemo dozvoliti da imamo predsjednika koji podržava kontrolu oružja."

"I meni se dopada Marco Rubio. Prije dvije godine rekao je da sam konzervativni reformator kojeg New Jersey treba. To je bilo prije naših kandidatura, dok mu nisam bio konkurent."

Ben Carson, tokom debate dosta sudržan, upororio je da optužbe i kontra-optužbe, štete jedinstvu stranačkog članstva i republikanskog biračkog tijela. A, praktično, jedino o čemu su sinoć bili saglasni predsjednički kandidati, Republikanci bile su osude spoljne politike predsjednika Obame i upozorenja da bi tu politiku mogla nastaviti Hillary Clinton, Demokrata.

Chris Christie je istakao:

"Ne možete dozvoliti Hillary Clinton da u još jednom mandatu produži Obamino vođstvo. Neću to dati ako budem nominiran."

Marco Rubio je takođe bio vrlo oštar.

"Ona bi bila katastrofa. Hillary Clinton nije kvalificirana, nije sposobna, da bude predsjednica Sjedinjenih Država."

Odmah nakon debate, predsjednički kandidati, Republikanci, vratili su se kampanjama koje vode u Iowi i New Hampshire-u. Preliminarna, unutar-stranačka glasa u Iowi uslijediće 1, a u New Hampshire-u 9. februara.

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG