Linkovi

Republikanci Hispanici podijeljeni oko pitanja imigracije


Republikanci Hispanici podijeljeni oko pitanja imigracije
Republikanci Hispanici podijeljeni oko pitanja imigracije

Niz hispaničkih građanskih organizacija u Arizoni počeo je mobilizirati svoje članove za izlazak na izbore u studenom, kako bi glasali protiv republikanske guvernerke Jane Brewer

Prije više od pola godine, u Arizoni je uveden oštar zakon protiv ilegalnih useljenika. Lokalno zakonodavno tijelo, kojim dominira Republikanska stranka, dalo je dozvolu tamošnjoj policiji da zaustavlja ljude za koje se sumnja da su stranci koji ilegalno borave u Sjedinjenim Državama. Policiji je također dano pravo da od tih osoba traži osobne isprave. Savezni sud je međutim ljetos blokirao provedbu ovog zakona, zbog njegova, kako je rečeno, diskriminatorskog karaktera. Kako iz Phoenixa javlja naš dopisnik, južno-američka zajednica posebno se protivi ovoj mjeri, a Republikanska stranka bi u Arizoni zbog nje mogla imati i gubitaka.

Većina ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države dolazi iz Južne Amerike. Više od 60 posto njih stiže iz Meksika. Južnoamerička zajednica u Arizoni zbog toga osjeća solidarnost s ilegalnim useljenicima a oštre mjere protiv njih naziva – rasizmom. No, dobar broj američkih hispanika smatraju da je oštri zakon dobra mjera. Među njima su i članovi Republikanske stranke u Arizoni.

Njihov čelnik Jesse Hernandez kaže da ga mnogi zbog toga kritiziraju. "Zovu me rasistom, kažu da sam protiv vlastita naroda. Zovu me 'kokosov orah' – smeđ prema vani a bijel iznutra. No, za mene su ti ljudi jednostavno ignoramusi. Oni misle da među nama – samo zato što smo podrijetlom hispanici – ne bi smjelo biti razlika u mišljenju".

No, i među republikancima meksičkog podrijetla ima razlika. Oštar zakon protiv ilegalnih useljenika – koji predviđa arbitrarna policijska zaustavljanja i legitimiranje – kritizira Dee Dee Garcia Blase, koja vodi jednu organizaciju republikanskih aktivista meksičkog podrijetla. "Hispanici su u društvenom smislu konzervativan narod, i mi smo ponosni na to. I mi želimo da su porezi niži, a da nam se vlast ne miješa u život. Međutim, oštre mjere protiv ilegalnih useljenika su pogrešne. One blokiraju naša nastojanja da privučemo što više pristaša".

Odvjetnik Jose Penalosa misli isto. "U roku od dvadesetak godina, hispanička će populacija biti vrlo važna, ona će imati odlučujući glas na izborima. Republikanska stranka tada će shvatiti da je ova mjera bila ravna samoubojstvu".

Ankete pokazuju da je republikanska guvernerka Arizone Jane Brewer vrlo popularna, a da je još popularnija oštra mjera protiv ilegalnih useljenika. Međutim, u sve većoj hispaničkoj zajednici misle suprotno. To bi moglo izbrisati uspjehe koje su za vrijeme bivšeg predsjednika georgea Busha republikanci imali među hispanicima – kaže Patrick Kenney, politolog sa Sveučilišta Arizona State. "Republikanska je stranka nastojala privući hispanike, pogotovo Meksikance. To je katolički svijet i u vezi nekih društvenih pitanja – poput pobačaja – oni misle isto kao i republikanci. No, tadašnji su uspjesi sada posve izbrisani, zbog nepopustljivog stava u vezi ilegalne imigracije".

Kada su u pitanju stranačke simpatije, dvije trećine hispanika u Arizoni preferira Demokratsku stranku, dok otprilike trećina voli republikance. Međutim, sada podrška Republikanskoj stranci slabi – kaže glasnogovornica demokrata u Arizoni Jennifer Johnson. Naime, niz hispaničkih građanskih organizacija počelo je mobilizirati svoje članove za izlazak na izbore u studenom, kako bi glasali protiv republikanske guvernerke Jane Brewer.

Međutim, dobar dio tamošnjih hispanika – bez obzira na stranačku pripadnost - razumije da je problem ilegalnog useljavanja – problem kontrole državne granice. 'Ako se nekome dopusti kršenje zakona, samo zbog njegova podrijetla, onda smo na vrlo skliskom terenu' – kaže Jesse Hernandez.

XS
SM
MD
LG