Linkovi

SAD: Pred peti tv duel predsjedničkih kandidata, Republikanaca


Ted Cruz, Donald Trump, Ben Carson, u predahu tokom jedne od ranijih debata
Ted Cruz, Donald Trump, Ben Carson, u predahu tokom jedne od ranijih debata

"Procenti podrške idu gore, dole. Nisam se uzbuđivao kada su išli naviše, ne uzbuđujem se kada padaju.“

Predsjednički kandidati, Republikanci, večeras će u Las Vegasu imati petu, posljednju, ovogodišnju televizijsku debatu. Okolnosti su se znatno promijenile od pretnodne debate održane prije 35 dana.

Teroristički napadi u Parizu sredinom novembra i početkom decembra u San Bernardinu, Kalifornija, značajno su uticali na stavove i mišljenje mnogih birača. Unatoč velikom zgražanju pozivom Donalda Trumpa da se muslimanima zarani ulazak u Sjedinjene Države, podrška tom kandidatu ostaje jaka, a on sada tvrdi:

"Živimo u strahu. Ja ne izazivam strah... Ljudi žive u strahu."

Ted Cruz, jedan od onih koji ne osuđuju Trumpov poziv, sada u anketama čvršće stoji. Prema anketi Des Moin Register-a, provedenoj u Iowi, Cruza podržava 31 odsto aktetiranih, 10 procenata više nego Trumpa.

Prema ocjenama u mnogim medijima, ranijih mjeseci korektno rivalstvo Teda Cruza i Donalda Trumpa će vjerojatno prerasti u žestoku borbu tokom narednih 7 tjedana, do primarnih izbora u Iowi, prvom koraku u procesu izbora narednog američkog predsjednika. Iskre već sada vrcaju. Cruz i Trump osporavaju jedan drugom sposobnost logičnog prosuđivanja.

Za razliku od Teda Cruza, podrška Benu Carsonu kopni. Sada je treći po podršci birača, čak za 15 procenata slabijoj nego u oktobru. Carson, se kako kaže, ne uzbuđuje:

"Procenti podrške idu gore, dole. Nisam se uzbuđivao kada su išli naviše, ne uzbuđujem se kada padaju. Predizborni proces je vrlo fluidan."

Uočljiva je još jedna promjenu u odnosu na debatu održanu 10. novembra. Guverner New Jerseya Chris Christie po procentu podrške tada se nije kvalificirao. Za večerašnju debatu jeste. Sada ističe:

"Jedan od najuzbudljivijih izazova predsjedničkog kandidata je sposobnost uticanja na promjenu mišljenja i srca birača otvarajući im svoje vlastito srce."

Televizijska debata predsjedničkih kandidata, Republikanaca, čiji je procenat prešao donju, kvalifikacionu granicu podrške birača, biće održana, pod sponzorstvom moćnog CNN-a, u najgledanije televizijsko vrijeme. Četiri kandidata čija je podrška ispod te granice takođe će imati debatu, ali u mnogo manje atraktivnom televizijskom terminu.

SAD: Pred peti tv duel predsjedničkih kandidata, Republikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG