Linkovi

Na vrhu popisa najrepresivnijih društava - 17 zemalja


Freedom House's 'Worst of the Worst 2011: The World’s Most Repressive Societies' report
Freedom House's 'Worst of the Worst 2011: The World’s Most Repressive Societies' report

Najveći kršitelji ljudskih prava, prema Freedom Houseu, su Burma, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Libija, Sjeverna Koreja i Sudan

Neovisna organizacija Freedom House koja prati slobode i ljudska prava diljem svijeta imenovala je 17 zemalja i tri teritorija kao "najrepresivnija društva" na svijetu. Na vrhu popisa najvećih kršitelja ljudskih prava nalaze se Burma, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Libija, Sjeverna Koreja i Sudan.

Zemlje na tom popisu su one koje su najniže rangirane po pitanju političkih i građanskih prava. U izvješću se primjećuje da se nažalost iste zemlje pojavljuju na ovoj top listi godinu za godinom. Zemlje poput Sirije, Somalije, Turkmenistana, Libije, Kube i Saudijske Arabije mjesta su gdje ljudi doživljavaju najteža i najsustavnija kršenja ljudskih prava na planetu. Jedna od direktorica Freedom Hopusea, Paula Schriefer kaže kako je zadovoljna time što Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda postaje sve aktivnije u rasvjetljavanju sramote u tim zemljama. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, kaže ona, Burma, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Sjeverna Koreja bile su žarište rezolucija ili posebnih zasjedanja Vijeća.

Međutim, Freedom House izražava žaljenje zbog nevoljkosti Vijeća za ljudska prava da se pozabavi najmoćnijom zemljom na tom popisu – Kinom. "Nikad nije bila na meti neke uspješne rezolucije ili posebnog zasjedanja u Vijeću za ljudska prava ili prije toga u Povjerenstvu za ljudska prava, unatoč tome što se flagrantna kršenja ljudskih prava odvijaju u toj zemlji. Represije protiv organizacija poput Falun Gonga i manjina kao što su Ujguri i Tibetanci uobičajena je pojava".

Nekoliko afričkih zemalja nalazi se na popisu najtežih kršitelja ljudskih prava na svijetu. Osman Hummaida izvršni je direktor Afričkog centra za pravdu i mirovne studije. Dolazi iz sjevernog Sudana, a živi u Ugandi u progonstvu. Kaže kako mu je žao što je njegova zemlja na vrlu popisa najgorih zemalja. Kaže da je sudanska vlada koristila represivnije mjere nakon tzv. Arapskog proljeća u Tunisu i Egiptu. "Od siječnja, vlada je odlučila koristiti drugačije taktike i mehanizme kako bi ostala na vlasti. Bili su vrlo uznemireni situacijom na Rogu Afrike i na Srednjem istoku. I njihov odgovor i kampanja protiv prosvjednika, konkretno studenata, bila je povezana s vrlo uznemirujućim primjerima torture i drugih mjera koje je vlada poduzela protiv tih skupina".

U izvješću Freedom Housea se kaže da je došlo do sveukupnog pada štovanja vrijednosti liberalne demokracije u posljednjih pet godina. Nove prijetnje pojavile su se u skoro svakoj regiji svijeta. Među njima su pojačani napadi na borce za ljudska prava i demokratsko društvo, povećana ograničenja na slobodu tiska i napadi na novinare. Unatoč nedavnim nazadovanjima u izvješću se kaže da je svijet 2011. još uvijek znatno slobodniji negoli prije trideset godina. U desecima država diktature i autoritarni režimi zamijenjeni su demokratski izabrani vladama.

XS
SM
MD
LG