Linkovi

Reporteri bez granica optužili Izrael i Hamas za ratne zločine


Novinar AFPTV-a Nicolas Garcia Ferrari u Pojasu Gaze, 12. oktobar 2023.
Novinar AFPTV-a Nicolas Garcia Ferrari u Pojasu Gaze, 12. oktobar 2023.

Od početka rata Izraela i Hamasa ubijeno je 34-ero novinara, saopštili su Reporteri bez granica (RSF) i optužili obje strane da su počinile moguće ratne zločine.

RSF su pozvali Međunarodni krivični sud da pokrene istragu, a već su podnijeli prijavu zbog pogibije osmero palesetinskih novinara u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze, i smrti izraelskog novinara u iznenadnom napadu Hamasa na jugu Izraela.

"Razmjere, ozbiljnost i ponavljanje međunarodnih zločina koji ciljaju novinare, posebno u Gazi, zahtijevaju prioritetnu istragu tužilaca Međunarodnog krivičnog suda", rekao je direktor RSF Christophe Deloire.

Ovo je treći put da Reporteri bez granica podnose prijavu od 2018. godine zbog navodnih zločina nad palestinskim novinarima u Gazi.

Izrael tvrdi da se trudi da izbjegne stradanje civila i optužuje Hamas da ih stavlja u opasnost time što svoje akcije izvodi u stambenim područjima.

U posljednjoj prijavi se također navodi "namjerno, poptuno ili djelimično uništavanje imovine više od 50 medijskih kuća u Gazi" otkako je Izrael objavio rat Hamasu poslije napada te militantne grupe 7. oktobra. SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da istražuje navode o ubijenim, ranjenim, pritvorenim ili nestalim novinarima u ratu, uključujući i u Libanu. Prema njihovim preliminarnim podacima stradao je najmanje 31 novinar.
"CPJ naglašava da su novinari civili koji rade važan posao u vrijeme krize i ne smiju biti meta zaraćenih strana", rekao je Sherif Mansour, koordinator CPJ za Bliski istok i sjever Afrike.
Međunarodni krivični sud već istražuje akcije izraelskih i palestinskih vlasti tokom rata 2014. godine, i da li su tada počinjeni ratni zločini.
Tokom posjete graničnom prelazu Rafa u nedjelju, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan pozvao je Izrael da poštuje međunarodno pravo, ali nije optužio tu zemlju za ratne zločine.
On je Hamasov napad od 7. oktobra ocijenio kao "ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".
Izrael kaže da Međunarodni krivični sud nema nikakve ingerencije u vezi sa konfliktom jer Palestina nije nezavisna i suverena država. Izrael također nije potpisnik sporazuma koji podržava sud, niti je jedna od 123 države članice.
Reporteri bez granica su ranije ocijenili da su napadi na grupu novinara u južnom Libanu, u kojima je poginula jedna osoba, vjerovatno bili namjerni, a ne slučajni i da su se novinari jasno identifikovali.
Organizacija je to objavila u okviru preliminarih zaključaka svoje istrage o stradanju Reutersovog snimatelja Issama Abdallaha i ranjavanja još šestrro novinara Reutersa, AFP-a i Al Jazeere koji su izvještavali sa južbne libanske granice 13. oktobra.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG