Linkovi

Galerija Renwick: Izložba djela 40 umjetnika mlađih od 40 godina


Drvo je materijal sa veoma prirodnim elementom i raditi u njemu je proces otkrivanja, jer je u njemu skrivena ljepota.
Drvo je materijal sa veoma prirodnim elementom i raditi u njemu je proces otkrivanja, jer je u njemu skrivena ljepota.

Izložba uključuje radove od različitih materijala, od stakla i keramike do tradicionalnih materijala kao što su sijalice.

Muzejska institucija Smithsonian slavi 40. godišnjicu svoje Galerije Renwick sa umjetničkim radovima 40 umjetnika koji su mlađi od 40 godina. Izložba uključuje radove od različitih materijala, od stakla i keramike do tradicionalnih materijala kao što su sijalice.

Matt Moulthrop je treća generacija umjetnika koji rade u drvetu. Njegov otac, Philip Moulthrop je poznati drvodjelja. Njegov djed Edward je također bio poznat. Mattovo odrastanje u takvom okruženju ga je inspiriralo da pođe istim putem.

Nikada nisam vjerovao da bih od ovoga mogao živjeti, ali oni su me podstakli da probam, probao sam i imao sam sreću. Nadam se da ispunjavam očekivanja i izražavam ono što su me naučili, kaže Matt.

Jedna od Mattovih umjetnina je sada izložena u Galeriji Renwick, u kojoj su izloženi radovi 40 umjetnika mlađih od 40 godina. Mattov rad je izrađen od crvenog javora.

Drvo je materijal sa veoma prirodnim elementom i raditi u njemu je proces otkrivanja, jer je u njemu skrivena ljepota, kaže Matt.

Nicholas Bell je kustos izložbe kojom se proslavlja 40. godišnjica galerije Renwick. On kaže da je, umjesto sagledavanja prošlosti galerije, želio pogledati u njenu budućnost.

Prvi kriterij je bio kvalitet radova, kaže gospodin Bell.

I Mattov rad je bio jedan od njih.

Kada sam gledao šta se dešava u svijetu umjetnosti u drvetu, prvo sam otišao do Matta Moulthropa jer je on isto toliko dobar umjetnik kao i njegov otac i deda. Ali on stvari radi malo drugačije, kaže Nicholas Bell.

On dodaje da je izabrao radove koji su raznoliki, navode na razmišljanje i izložbi daju intiman i interaktivan osjećaj.

Imamo sve, od visokog djela od papira, do drveta napravljenog od kineskih posudica za sos od soje, velikih djela u drvetu, do sobe u koju možete ući i biti osvijetljeni divnom svjetlosnom instalacijom. Ovdje smo sve nastojali izložiti, kaže Nicholas Bell.

Tu je i soba u kojoj su namještaj i stvarne ljudske figure pokrivene izrađenim akrilikom.

Ono što želim da ljudi ponesu sa ove izložbe je umjetnost koja je široka, s puno energije i puno različitih stvari. Ne radi se samo o dolasku u muzej i gledanju u rad koji stoji na stalku, kaže Nicholas Bell.

Matt Moulthrope se osjeća počašćenim.

Veoma sam uzbuđen što sam dio ove grupe i ove izložbe, kaže on.

On se nada da će i njegova djeca krenuti njegovim stopama i postati četvrta generacija drvodjelja obitelji Moulthrop.
Galerija Renwick: Izlozba 40 umjetnika mladjih od 40 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
XS
SM
MD
LG