Linkovi

Sjećanje na nedavno preminulog Billa Morrisseya


Sjećanje na nedavno preminulog Billa Morrisseya
Sjećanje na nedavno preminulog Billa Morrisseya

Ovaj glazbenik sa nekoliko Grammy nominacija dobro je poznat ljubiteljima folk glazbe

23. srpnja preminuo je američki pjevač Bill Morissey. Njegova smrt nije dobila ni približan publicitet kao smrt britanske pjevačice Amy Winehouse, koja je umrla istog dana. Bill Morrissey je bio dobro poznat ljubiteljima folk glazbe. Izdao je 10 studijskih albuma, te dobio dvije nominacije za Grammyija. Jedna od Grammy nominacija bila je za njegov album “Songs of Mississippi John Hurt”, iz 1999. Na njoj se nalazi i skladba Avalon Blues.

Bill Morissey se glazbom počeo baviti profesionalno vrlo rano. Odrastao je slušajući velikane folk glazbe iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Kao mladić, radio je u restoranima I na ribarskim brodovima - očito proučavajući život svojih kolega, čije je životne priče kasnije utkao u svoje skladbe. Na primjer – u skladbi “Small Town on the River”.

Život Billa Morrisseya bio je jednako težak kao i život junaka njegovih pjesamam. Borio se s alkoholizmom, depresijom i naposljetku mu je dijagnosticirana bipolarna bolest. Kao što je i sam napisao na svojim internet stranicama - “Uzimam ljekove za depresiju, no ponekad je depresija jača od ljekova”. No, usprkos svemu, ustrajao je. Kada se osjećao bolje – komponirao je i nastupao. Bill Morrissey je 2001. izdao album “Something I Saw, or Thought I Saw” na kojem su pjesme napisane neposredno nakon njegova drugog razvoda. Poslušajmo skladbu s tog albuma “Moving Day”.

Bill Morrissey umro je 23. srpnja, za vrijeme koncertne turneje. Jedna od najpopularnijih skladbi Billa Morisseya je “Birches” - priča o braku u trenutku kada je ljubav još uvijek vrlo jaka, no strast s početka veze polako jenjava.


XS
SM
MD
LG