Linkovi

Vjerska diplomacija: Novi oblik angažiranja vjerskih grupa


State department je otvorio specijalni ured za koordinaciju svoje diplomacije sa vjerskim grupama, kao odgovor na kritike da su Sjedinjene države u prošlosti doživjele neuspjeh da u obzir uzmu vjersku opredjeljenost stranaca u zemlji.

State department je nedavno stvorio specijalni ured za koordinaciju svoje diplomacije sa vjerskim grupama. Ured je otvoren kao odgovor na kritike da su Sjedinjene države u prošlosti doživjele neuspjeh da u obzir uzmu vjersku opredjeljenost stranaca u zemlji. Novinar Glasa Amerike Jerome Sokolovsky izvještava o zabrinutostima da će neke kršćanske grupe sada nastojati utjecati na vanjsku politiku.

Dewirini Anggraeni je osnovala međuvjersku organizaciju u Jakarti, u Indoneziji, nakon što je dobila stipendiju da posjeti Sjedinjene države. Ona kaže da je mrzila Ameriku zbog njene vanjske politike, sve dok nije došla u New York.

Vidjela sam toliko mnogo žena pokrivenih hidžabom, koje su se slobodno kretale i molile, i vidjela sam toliko džamija, da sam osjetila da zaista cijene jedni druge iako su različitih vjera, kaže ona.

State Department se nada da će dosegnuti do više ljudi kao što je Anggraeni, putem Ureda za inicijative zajednice zasnovane na vjeri, koji je početkom mjeseca otvorio državni sekretar John Kerry.

Želim da uključite vjerske lidere i zajednice zasnovane na vjeri u naš svakodnevni posao, rekao je sekretar Kerry.

On je imenovao profesora kršćanske etike Shauna Caseya da bude na čelu tog ureda. Casey kaže da će raditi i sa domaćim i stranim vjerskim grupama koje mogu pomoći spriječavanju ili rješavanju sukoba u inostranstvu.

Moramo biti partneri sa takvim grupama, znati šta one rade, znati kakav je njihov utjecaj, jer imamo interes u tom sektoru. Ako ih ignoriramo, to je onda na vlastiti rizik, rekao je Shaun Casey.

Bivša državna tajnica Hillary Clinton je podstakla angažiranje sa stranim vjerskim liderima. Ima mnogo američkih grupa koje se zasnivaju na vjeri koje su uključene u humanitarne akcije, koje se zalažu za vjersku slobodu u inostranstvu, i koje su zahtijevale otvaranje ovog novog ureda.
To međutim zabrinjava profesoricu međunarodnih odnosa, Melani McAlister.

Na taj način možete se naći u situaciji da određene organizacije imaju više utjecaja na vanjsku politiku, kao vjerske organizacije, upravo jer kažu Mi moramo govoriti sa vjerskim organizacijama i nema niko bolji od nas koji vam može pokazati kako se to radi.

Zbog činjenice da je State department označio palestinsku grupu Hamas kao terorističku organizaciju, Melani McAlister kaže da će odluka koga angažirati biti politička.

Ima mnogo načina na koje se vjera može prosuđivati, kao i angažirati.

Shaun Casey kaže da nema liste vjerskih grupa koje će biti isključene.

Mi ćemo razgovarati sa svakim ko je voljan razgovarati s nama. Nećemo odvraćati ljude jer se oni nalaze na nekoj hipotetičkoj listi koja ne postoji, kaže Shaun Casey.

Zagovornici i protivnici novog ureda se slažu da su ratovi u Iraku i Afganistanu komplicirani američkim neuspjehom da se shvate lokalne vjerske tradicije i da je potrebno da oni koji donose vanjsko političke odluke više cijene ulogu vjere.
Vjerska diplomacija: Novi oblik angažiranja vjerskih grupa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
XS
SM
MD
LG