Linkovi

Osnovan novi ured u State Departmentu za odnose s vjerskim zajednicama


Americki drzavni sekretar John Kerry
Americki drzavni sekretar John Kerry

Dok je bila na mjestu americkog drzavnog sekretara, Hillary Clinton je jednom rekla da je važno u procese uključiti strane vjerske grupe. Kada je posjetila Pakistan 2009. godine, gospodja Clinton je otišla i u jedan sufijski hram u blizini Islamabada.

Na jučer održanoj ceremoniji, njen nasljednik John Kerry je nastavio put tom stazom , spomenuvši nedavni susret s jordanskim kraljom Abdullahom. Kerry je rekao da kralj prepoznaje situaciju u kojoj se islam zloupotrebljava od odredjene grupe ljudi, i dodao:

Ignoriramo globalni utjecaj religije, po mom mišljenju, na vlastitu štetu.


Kerry je odabrao kršćanskog teologa Shaun Caseya da bude na čelu novog odjela za uključenost religije. Casey kaže:

Kako vjerski lideri i vjerske zajednice formiraju svoju okolinu, oni isto tako imaju utjecaja i na formiranje naše vanjske politike. Jako je važno je da Sjedinjene države razumiju te zajednice, te da ih uvedu u naše diplomatske i razvojne napore.

Bilo je prilično kontroverzno kada je administracija predsjednika Georga W. Busha svojedobno oformila urede za rad s vjerskim zajednicama pri raznim vladinim agencijama. Sada su se ponovno pojavile brige da bi takav odjel u State Departmentu mogao utjecati da izblijedi linija izmedju države i crkve. Državni sekretar Kerry je obećao da će se ta linija ispoštovati.

Ono što radimo u tom smislu se vodi uvjerenjem da moramo pronaći načine da naše vjere pretočimo u napore s ciljem većeg, zajedničkog dobra. A to se može uraditi bez da se predju ikakve granice. , kazao je Kerry.


Gospodin Casey je sa svoje strane rekao da će suradjivati s Uredom State Departmenta za medjunarodnu slobodu vjere, kojoj je zadatak da prati kršenja vjerskih prava ljudi širom svijeta.

XS
SM
MD
LG