Linkovi

Rekordna potrošnja članica EU za odbranu, zajednička ulaganja manja


Flags wave outside the Alliance headquarters ahead of a NATO Defence Ministers meeting, in Brussels, Belgium, October 21, 2021. REUTERS/Pascal Rossignol
Flags wave outside the Alliance headquarters ahead of a NATO Defence Ministers meeting, in Brussels, Belgium, October 21, 2021. REUTERS/Pascal Rossignol

Države Europske unije (EU) potrošile su gotovo 200 milijardi eura na odbranu 2020., što je najviše od početka evidencije 2006., ali su zajednička ulaganja vlada pala, objavila je Europska obrambena agencija (EDA) u izvješću u ponedjeljak, 6. decembra.

Agencija EU EDA koja pomaže vladama bloka da razviju svoje vojne sposobnosti, rekla je da je ukupna potrošnja zemalja EU, osim Danske – koja odustaje od vojnih projekata EU – dosegla 198 milijardi dolara, što je povećanje od 5 posto u odnosu na 2019. godinu, javio je Reuters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 posto od ekonomske proizvodnje 26 država EU, što je dobrodošla brojka za NATO savez predvođen SAD-om, koji je tražio cilj potrošnje od 2 posto za svoje saveznike.

Većina članica EU također je dio NATO-a, ali žele biti u mogućnosti djelovati neovisno o Sjedinjenim Državama kada je to potrebno.

Zagovornici jače obrane EU kažu da su upozorenja bila mnoga, od britanskog odlaska iz bloka do prioriteta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" i neuspjelih država na europskim granicama.

Međutim, izvješće EDA-e navodi pad u potrošnji na suradnju unatoč obrambenom paktu EU potpisanom krajem 2017. kako bi se pokušalo udružiti resurse i okončati natjecanje između nacionalnih industrija koje je oslabilo prošle odbrambene napore.

"Trend pada europske zajedničke potrošnje posebno je zabrinjavajući", rekao je izvršni direktor EDA-e Jiri Sedivy u izvješću, u kojem je utvrđeno smanjenje zajedničke nabave opreme od 13 posto u odnosu na 2019., na 4,1 milijardu eura, što je treća najniža vrijednost koju je zabilježila agencija.

Pri kupnji opreme prošle godine, vlade EU uglavnom su samostalno sklapale poslove, ne ispunjavajući obvezu preuzetu u svom paktu iz 2017. da osiguraju da se nešto više od trećine takve nabave obavlja zajedno s drugim članicama Unije.

Dok je EU također pokrenula zajednički fond za oružje, radi na 60 zajedničkih vojnih projekata i ima za cilj dogovoriti nove snage za brzo reagiranje, ulaganja u obrambena istraživanja i tehnologiju također su nepovezana i nemaju nikakvu suradnju, priopćila je EDA.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG