Linkovi

Rekordna hladnoća zahvatila dvije trećine SAD


Snijeg u Denveru

Veći dio Sjedinjenih Država, od Sjeverne i Južne Dakote do Mainea, zahvatila je velika hladnoća, sa opasnim i potencijalno rekordno niskim temperaturama, dok se očekuje da će snijeg padati i na jugu, sve do Alabame i Georgije.

U gradovima na američkom srednjem zapadu otvorena su skloništa, s obzirom na to da su temperature pale na 18 stepeni ispod nule. Širom zemlje zatvorene su stotine škola, a do sada je otkazano više od hiljadu letova.

U području Chicaga i sjevernog dijela Illinoisa, temperature bi mogle da padnu i do 46 stepeni ispod nule, upozorila je Nacionalna meteorološka služba. U Wisconsinu će pasti i do 60 centimetara snijega.

Zvaničnici u Chicagu, gdje se nalazi treći po veličini školski sistem u zemlji, saopštili su da su zbog nevremena u srijedu otkazani časovi za svih 360 hiljada učenika.

Iz meteorološke službe je upozoreno da je riječ o veoma opasnoj situaciji, naročito za one koji putuju, te da je zbog hladnoće moguće dobiti promrzline za samo deset minuta.

Talas hladnoće izazvao je polarni vazduh, koji se od Sjevernog pola kreće ka Sjedinjenim Državama. Snijeg će tokom nedjelje pasti i u prijestonici Washingtonu, Alabami, Mississippiju i Georgiji, gdje su već zatvorene kancelarije lokalne vlade i škole.

Vanredno stanje proglašeno je od Wisconsina i Michigena do Alabame i Mississippija.

XS
SM
MD
LG