Linkovi

Rekordan pad vrijednosti dionica kompanije Johnson & Johnson nakon izvještaja o azbestu u proizvodima za bebe


Johnson and Johnson Baby Powder
Johnson and Johnson Baby Powder

Kompanija Johnson & Johnson se suočava sa najvećim padom vrijednosti dionica u proteklih 16 godina, nakon medijskog izvještaja da je kompanija decenijama skrivala da u njihovom bebi puderu postoje tragovi azbesta. U petak su dionice kompanije pale za 9 %, pri čemu je kompanija izgubila desetke milijardi dolara.

Povezanost sa rakom jajnika

Izvještaj Reutersa od prošlog petka je citirao dokumente objavljene kao dio parnice tužitelja koji tvrde kako je bebi puder ove kompanije povezan sa rakom jajnika.

Azbest je vlaknasti mineral, po prirodi silikat, koji se često koristi u industriji. Inhalacija čestica azbesta može dovesti do fatalnih efekata: raka pluća, azbestoze i mezotelioma. Sudski procesi u kojima se dokazuje da je bolest nastupila usljed toksičnih efekata azbesta obično su duge, ali je 12. jula ove godine sud u Missouriju odredio da kompanija Johnson & Johnson mora platiti rekordnih 4.69 milijardi dolara 22 žene koje su tvrdile da su dobile rak jajnika usljed prisustva azbesta u bebi puderu ove kompanije.

Mehanizam povezanosti nastanka raka jajnika i izloženosti azbestu, naročito ako nije u pitanju inhalacija praha, još nije jasan.

Još nekoliko hiljada ovakvih „talk slučajeva“ čeka rasplet na sudu. Kompanija J&J je tvrdila kako niz studija pokazuje kako su njihovi proizvodi sigurni za ljudsku upotrebu te je poricala postojanje azbesta u proizvodima.

U Reutersovom izvještaju se kaže kako su čelnici kompanije znali za postojanje azbestnih onečišćenja u tragovima u puderu i to još od 1971. godine, ali su donijeli odluku da o tome ne informišu javnost.

Također, Reutersov izvještaj navodi kako su iz Johnson & Johnson pokušali, ali neuspješno, da lobiraju za zaustavljanje regulativa koje propisuju smanjivanje dozvoljenih nivoa azbesta u kozmetičkim proizvodima baziranim na talku.

Kompanija odbija izvještaj

Kompanija J&J poriče ovaj izvještaj, navodeći kako je on jednostran i pogrešan.

„Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere“, stoji u izjavi kompanije. „Johnson & Johnson bebi puder je siguran i bez azbesta.“, stoji nadalje.

Kontroverza se već duže vrijeme veže za ovu kompaniju, koja se bori sa preko 10 000 tužbi u kojima se tvrdi da njihov bebi puder i proizvod Shower to Shower izazivaju rak jajnika.

Investitori se brinu kako će ove parnice kompaniju koštati milijarde dolara u odštetama i gubitku prodaje proizvoda Johnson & Johnson u budućnosti.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG