Linkovi

Rekordan broj zaraženih u američkim bolnicama


Arhiv - Zdravstveni radnici u bolnici u saveznoj državi Idago liječe pacijenta oboljelog od Covida.
Arhiv - Zdravstveni radnici u bolnici u saveznoj državi Idago liječe pacijenta oboljelog od Covida.

Broj hospitalizacija zbog Covida 19 u Sjedinjenim Državama dostigao je novi rekord - 132.646 - pokazuju podaci agencije Reuters, čime je nadmašen prethodni rekord od 132.051 postavljen u januaru prošle godine.

Televizijska mreža ABC također je prenijela da je u Americi rekordan broj hospitalizovanih - 141.000, dok u zemlji naglo raste broj zaraženih zbog omicron soja koronavirusa.

Prema podacima Reutersa, broj hospitalizacija raste od kraja decembra, i udvostručio se prošle tri nedjelje, a omicron je brzo postao dominantna verzija virusa u SAD poslije delte.

Mada omicron potencijalno izaziva blaže simptome, eksperti upozoravaju da bi ogroman broj zaraženih tim sojem mogao da preoptereti bolnice.

Bolnice širom zemlje primaju oko 17 hiljada pacijenata dnevno oboljelih od Covida, u trenutku da im nestaju resursi, od osoblja, do prostora za covid i ne-covid pacijente, prenosi ABC. Četrdeset bolnica u državi New York je odložilo sve druge operacije i intervencije.

Omicron varijanta, koja se veoma brzo širi, trenutno izaziva u prosjeku 668 hiljada pozitivnih slučajeva dnevno. Smrtnih slučajeva je u prosjeku 1.700 dnevno, što je rast u odnosu na oko 1.400 proteklih dana, ali je i dalje u okvirima registrovanim ranije ove zime.

Omicron je primorao sve više škola da pređu na virtuelnu nastavu. Dodatni razlog za zabrinutost je je to što se očekuje da bi i do 5 miliona američkih radnika moglo da prijavi da je bolesno ove nedjelje zbog Covida. Zbog manjka radnika, neke prodavnice već se suočavaju sa praznim rafovima.

“Očekujem da će trenutni talas da dostigne vrhunac u narednih nekoliko nedelja. Na različitim mjestima u Americi, u različito vrijeme”, ocijenio je ekspert sa Univerziteta Brown, doktor Ashish Jha​.

XS
SM
MD
LG