Linkovi

Rekordan broj Amerikanaca daje otkaze


Oglas za zapošljavanje ispred jedne prodavnice u Čikagu (Foto: AP/Charles Rex Arbogast)

Amerikanci, prema novom vladinom izvještaju, napuštaju poslove u ogromnom broju zbog čega, između ostalog, poslodavci ne mogu da nađu radnike.

Sekretarijat za rad saopštio je da je broj datih otkaza porastao na 4,3 miliona u avgustu, najviše od decembra 2000. godine, što je gotovo 3 odsto američke radne snage. U julu ih je bilo 4 miliona. U avgustu je, prema izvještaju, usporeno i zapošljavanje, a broj otvorenih radnih mjesta pao je na 10,4 miliona, sa rekordno visokih 11,1 milion prethodni mjesec.

Rast broja Amerikanca koji su napustili poslove sugeriše da je delta soj koronavirusa dijelom odgovoron za nedostatak radne snage. Strah od zaraze vjerovatno je doveo do toga da mnogi nezaposleni i dalje ne traže posao.

Dok je broj zaraženih od Kovida 19 rastao u avgustu, naglo je porastao i broj radnika u restoranima i hotelima koji su dali okaze, kao i u maloprodaji i obrazovanju. Gotovo 900.000 ljudi napustilo je poslove u restoranima, barovima i hotelima u avgustu što je rast od 21 odsto u odnosu na jul. Broj otkaza u maloprodaji porastao je za 6 procenata.

Međutim, u sektorima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i transport nije bilo velikog gubitka radnika, kao ni u oblastima kao što su advokatura, inženjerstvo i arhitektura gdje većina zaposlenih može da radi kod kuće.

Rastu broja otkaza su vjerovatno doprinijeli i drugi faktori. S obzirom na to da mnogi poslodavci traže radnike, a zarade rastu, Amerikanci su u povoljnijem položaju da zahtijevaju veću platu ili da je traže negdje drugo.

Broj radnika koji su napustili poslove najviše je porastao na jugu i srednjem zapadu, dva regiona najteže pogođena Kovidom u avgustu.

XS
SM
MD
LG