Linkovi

Popularnost predsjednika Obame pada, a pokreta Čajanke raste


U anketi Sveučilišta Quinnipiac, u kojoj je anketirano dvije tisuće Amerikanaca, postotak Amerikanaca koji odobravaju način na koji predsjednik Obama obnaša dužnost pao je na 44 posto

Nove ankete predstavljaju loše vijesti za predsjednika Obamu, a dobre za neke konzervativne aktiviste koji čine pokret Tea Party.

U najnovijoj anketi Sveučilišta Quinnipiac postotak Amerikanaca koji podržavaju predsjednika Obamu pao je na 44 posto, najniže do sad u toj anketi, a 48 posto anketiranih izrazilo je nezadovoljstvo predsjednikom. Anketar Sveučilišta Quinnipiac Peter Brown kaže da predsjednikov rejting pada već mjesecima. "Ne radi se o velikom padu u posljednjih nekoliko mjeseci no kad pogledamo situaciju od prije godinu dana vidimo da je 57 posto građana podržavalo predsjednika, a 33 posto ne".

Brown kaže da je glavni razlog ovakvog trenda ekonomija, poglavito visoka stopa nezaposlenosti. No predsjednikov rejting u padu je i na drugim područjima. "Predsjednik je dobio negativne ocjene u čitavom nizu pitanja – ekonomiji, vanjskoj politici, Afganistanu, nošenju s izlijevanjem nafte u Meksičkom zaljevu i ilegalnom imigracijom. Po svim tim pitanjima više građana je nezadovoljno nego zadovoljno njegovim radom".

Rejting predsjednika Obame u stalnom je padu i u drugim anketama kao i posljednjih nekoliko mjeseci. Nizak predsjednikov rejting u godini kongresnih izbora smatra se znakom upozorenja za predsjednikovu stranku, kaže Peter Brown. "Politika je ekipna igra, a predsjednik Obama je kapetan demokratske ekipe i ne igra dobro kao ni ostatak ekipe".

Druga ovotjedna anketa usmjerila se na pokret Tea Party, nacionalnu mrežu konzervativnih organizacija koje se žestoko protiv predsjednikovim političkim prioritetima i koji bi mogao pridonijeti republikanskim dobitcima na izborima u studenom. Anketu su proveli demokratski anketari, Stan Greenberg i James Carville koji su svojedobno radili za bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Ta anketa sugerira da je svaki četvrti glasač pristaša pokreta Tea Party te da se 86 posto od njih identificira s republikancima ili naginje ka toj stranci. 92 posto njih ne slaže se s načinom na koji predsjednik Obama obnaša dužnost, a to da 94 posto kaže da će ove godine izaći na izbore čini ih jakom političkom silom, kaže Stan Greenberg. "Spoznali smo da je pokret Tea Party stvaran, vrlo važan i da će imati odjeka na rezultate ovogodišnjih izbora, a možda i budućih izbora".

Politički stručnjaci predviđaju da će republikanci ostvariti značajne dobitke u kongresnim nadmetanjima, moguće dovoljno za preuzimanje kontrole nad jednim, a možda i oba doma Kongresa. Da bi preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu republikanci trebaju osvojiti 39 mjesta, a u Senatu deset.

XS
SM
MD
LG