Linkovi

Regionalna konferencija u Brdu kod Kranja u Sloveniji završila zajedničkom izjavom, ne ispunivši diplomatska očekivanja


Slovenski premijer Borut Pahor and hrvatska premijerka Jadranka Kosor i povjerenik EU za proširenje Stefan Fuele u Brdu Pri Kranju, 20. ožujka 2010.
Slovenski premijer Borut Pahor and hrvatska premijerka Jadranka Kosor i povjerenik EU za proširenje Stefan Fuele u Brdu Pri Kranju, 20. ožujka 2010.

Inicijatori nisu uspjeli u jednoj od osnovnih zadaća - za isti stol dovesti predstavnike i Kosova i Srbije. Izostanak Borisa Tadića povukao je za sobom i nedolazak pozvanih najviših predstavnika Europske unije osim povjerenika za proširenje Stefana Fuelea

Regionalna konferencija u Brdu kod Kranja u Sloveniji završila je zajedničkom izjavom. U njoj sedmero premijera podržava reformske procese koje države regije vode u Europsku uniju.

Prva regionalna konferencija u 20 godina koja je trebala okupiti šefove vlada država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, plus Albanija, a koju su organizirali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, po općoj ocjeni nije ispunila diplomatska očekivanja. Inicijatori nisu uspjeli u jednoj od osnovnih zadaća - za isti stol dovesti predstavnike i Kosova i Srbije. Srbijanski predsjednik Boris Tadić ustrajao je na stajalištu da Srbija neće sudjelovati na regionalnim skupovima na kojima kosovski čelnici nastupaju kao predstavnici neovisne države. Tadićev uvjet za sudjelovanje bio je da predstavnici Kosova nastupe pod nazivom KOSOVO-UNMNIK.

Na konferenciji su sudjelovali : crnogorski premijer Milo Đukanović, predsjedavajući Vijećem ministara BiH Nikola Špirić, albanski premijer Sali Berisha , kosovski premijer Hashim Taqui te makedonski premijer Nikola Gruevski.

Izostanak Borisa Tadića povukao je, međutim, za sobom i nedolazak pozvanih najviših predstavnika Europske unije među kojima i predsjednika Europskog vijeća Hermana von Rompuya te ministra vanjskih poslova Španjolske – trenutne predsjedateljice Europskom Unijom - Miguela Morationosa.

Od predstavnika EU u Brdu kod Kranja pojavio se samo povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele. On je ohrabrio ovakvu vrstu skupova, istaknuo da bi na njima trebale sudjelovati sve zemlje regije, ali nije dočekao kraj skupa, već ga je nakon 45 minuta napustio.

Premijeri sedam država na konferenciji su iznosili svoja stajališta o tome kako će zemlje regije preuzeti odgovornost za vlastitu stabilnost te kako Balkan profilirati u regiju održivog mira, stabilnosti i prosperiteta. Svi su se u istupima založili za međusobnu suradnju unatoč međusobnim otvorenim pitanjima kao i za europsku budućnost svojih država.

Predsjedavajući vijećem ministara BiH Nikola Špirić je konstatirao da je europski put BiH zbog njezinih specifičnosti složeniji nego u slučaju ostalih država, ali se nije složio s ocjenama da napretka u toj državi nema. Bosna i Hercegovina je, kazao je, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i efikasno se priprema za članstvo u NATO-u.

Kosovski premijer Hashim Taqui je aludirajući na nedolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kazao da politika zemalja u regiji mora biti obilježena suradnjom, a ne bojkotom.

Za vrijeme Taquieva govora Špirić je napustio dvoranu u kojoj se skup održavao, jer Bosna i Hercegovina nije priznala neovisnost Kosova. Ipak, sudionici konferencije izrazili su Špiriću priznanje što je usprkos delikatnoj poziciji i pritiscima kojima je bio izložen odlučio sudjelovati na skupu.

Unatoč krnjem sastavu regionalne konferencije i neuspjehu da se nađe formula koja bi za isti stol dovela predstavnike Srbije i Kosova, Pahor i Kosor zadovoljni su njezinim ishodom.

„Ovom je konferencijom otvoren proces jačanja dijaloga i povjerenja u regiji. U tom procesu vrata su otvorena i onima koji danas nisu bili među nama,“ konstatirao je na kraju skupa slovenski premijer Borut Pahor, te dodao: „Svi trebamo sve, što nas vodi do dijagnoze ključnog problema regije a to je da svi moramo priznati sve.“

Iako se u slovenskim medijima već mogu pročitati komentari da Pahor i Kosor nisu u pripremu ovog skupa uložili dovoljno diplomatskih napora, hrvatska premijerka je na kraju skupa bila optimistična: „Ja sam sigurna da će nas sljedeći put biti više i da će dobro ozračje u kojem smo danas radili, dobri prijedlozi koje smo iznjedrili, i koje smo uostalom ugradili i u završni dokument, biti doprinos onome što svi zajedno želimo, a to je čvrsta, istinska stvarna potpora euroatlanskom putu jugoistoka Europe.

Premijerka Kosor je na početku skupa premijerima država koje tek očekuju pristupne pregovore s EU uručila 100.000 hrvatskih prijevoda pravnih stečevina Europske unije, kako bi uštedjele vrijeme i novac potrebne za te prijevode. Izjavila je da ih je željela uručiti i premijeru Srbije Borisu Tadiću, ali da će to učiniti prvom sljedećom prilikom.

U Brdu kod Kranja dogovoren je nastavak regionalne suradnje. Sljedeći sastanak trebali bi održati ministri prometa zemalja regije na razgovorima o suradnji u izgradnji regionalne prometne infrastrukture.

XS
SM
MD
LG