Linkovi

Povodom dana izbjeglica: Sjedinjene Države predane zaštiti i pomaganju raseljenih osoba


U svijetu se danas obilježava Svjetski dan izbjeglica, kojim se odaje počast za više od 42 miliona ljudi koji su nasilno izmješteni iz svojih domova.

U specijalnoj poruci, generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je rekao da izbjeglice napuštaju svoje domove jer nemaju izbora, i da svako mora izabrati da im pruži pomoć. Američka državna tajnica Hillary Clinton je danas izjavila da se Sjedinjene države pridružuju međunarodnoj zajednici u sjećanju na hrabrost i odlučnost miliona izbjeglica u svijetu. Ona je dodala da su Sjedinejne države predane zaštiti i pomaganju raseljenih osoba, i potom elaborirala riječima:
Sirijske izbjeglice traze azil u Libanu
Sirijske izbjeglice traze azil u Libanu

Sjedinjene Države se pridružuju medjunarodnoj zajednici u podsjećanju na hrabrost i odlučnost miliona izbjeglica diljem svijeta. Sjedinjene države su apsolutno odlučne da zaštite i pomognu izbjeglicama, pa stoga nudimo kao država preseljenje i resituiranje svake godine, za izbjeglica u broju većem nego igdje drugdje u svijetu. Od 1975. godine više od tri miliona izbjeglica je stvorilo novi dom u Sjedinjenim Državama, a gotovo polovina njih su postali američki državljani.

Izbjeglice doprinose društvu na razne načine: u biznisu, obrazovnim institucijama, u umjetnosti, nauci I tehnologiji. Na današnji dan mi slavimo uspjeh izbjeglica koje su izgradili sebi nove živote u Americi, I drugim zemljama, ali isto tako ne zaboravljamo na milione izbjeglica koji su I dalje raseljeni, po kampovima, u gradovima I selima diljem svijeta. Ponosni smo što podržavamo nastojanja Visokog Komesara za izbjeglice pri UN-u, I mnoge druge organizacije, koje radi u korist izbjeglica širom svijeta, I ujedno još jednom potvrdjujemo da ćemo pružati zaštitu I pomoć onim najranjivijim medju nama.
XS
SM
MD
LG