Linkovi

Svjetski dan izbjeglica - proslava različitosti


Savezna država Texas je postala omiljeno mjesto za smještaj izbjeglica u Sjedinjenim državama, osobito u velikom gradu Houstonu. 10% izbjeglica u Sjedinjenim državama živi u toj saveznoj državi. Naš novinar Greg Flakus je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica u Houstonu, na kojem su posjetitelji mogli uživati u muzici, plesu, hrani I raznoraznim izvedbama.

Svjetski dan izbjeglica je bio velika zabava za sve one koji su za sobom ostavili sve kako bi u Houstonu započeli novi život. Saniha Lakhpaty, koja radi za katolički izbjeglički humanitarni program, organizatorica je ovogodišnje proslave održane na univerzitetu Saint Thomas.

Oni su za sobom ostavili toliko toga I sada se prilagođavaju novom domu. Houston ima više izbjeglica od bilo kojeg drugog grada ili savezne države. Mnogi stanovnici grada zapravo to I ne znaju. Ovo je prilika za nas da se jednom godišnje okupimo I da slavimo izbjeglice, kaže Saniha.

Ali mnoge izbjeglice ne žele pričati o onome što ih je primoralo da napuste svoju zemlju, kao jedna žena koje je pobjegla od genocida u Darfuru u Sudanu. Ona samo kratko kaže da je bilo jako loše.

Izbjeglice ne žele pričati svoju priču, jer je ne žele ponovno preživljavati. Za njih je već dovoljno teško preseljavati se jer mnogi od njih ne govore engleski. Stoga imate inižinjere I doktore koji rade fizičke poslove samo kako bi nešto započeli I mogli prehraniti obitelj.

Jedna stvar koja pomaže je sve veća raznolikost stanovnika Houstona. Zain Alattar, pri izbjegličkom programy YMCAa, govori arapski I još nekoliko jezika.

Odrastao sam u multikulturnom, multijezičkom okruženju, I sada radim sa izbjeglicama I uživam da im pružam pomoć, kaže on.

Izbjeglice iz različitih zemalja nalaze zajednički jezik igrajući fudbal. Organizatori Svjetskog dana izbjeglica su tu doveli timove sastavljene od različitih nacionalnosti u ovaj park. Tim nazvan Teksaški tigrovi je sastavljen od izbjeglica iz Sudana. U timu u kojem su igrači došli sa Kube, iz Alžira I Iraka, također je I žena, Romi, iz Hondurasa, koja radi za međuvjerske organizacije.

Želim se zabaviti I sresti ljude iz drugih agencija jer ne komuniciramo toliko I htjela sam ih upoznati, kaže Romi.

Na ovoj proslavi izbjeglice se sastaju kako bi se međusobno pomagale I započele novi život u novoj domovini.

XS
SM
MD
LG