Linkovi

Reformska agenda: Dobar početak, ali ne treba se zavaravati


Bh. političari i predstavnici EU
Bh. političari i predstavnici EU

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera kaže da se radi o dobrom početku, ali da se ne treba zavaravati.

Vlada Federacije BiH sprovela je trećinu, a Vlada Republike Srpske (RS) polovinu mjera iz Reformske agende, kazali su premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović.

Premijerka Cvijanović je napomenula da predstoji posao na racionalizaciji javne uprave, ali da je stav Vlade RS, kako kaže, da to nije „dominantna tema“.

Ona kaže da je potrebno raditi na jačanju privrednog sektora i otvaranju radnih mjesta, a da će javna uprava svakako doživjeti svoje smanjene „zato što je to prirodno“.

Cvijanović je rekla da su usvojeni zakoni za borbu protiv sive ekonomije za koju smatra da je jedna od ključnih stvari.

„Prijavljene su daleko niže osnovice na koje se plaćaju porezi i doprinosi nego što su stvarna primanja“, kaže ona.

To je mjera koja je, napominje ostala nerealizovana, a kojom će se Vlada RS baviti u budućnosti.

Premijer Novalić kaže da ima pomaka u smanjenju nezaposlenosti, rastu bruto društvenog proizvoda, kao i da je povećano ubiranje poreza. Dodaje da će se konkretni rezultati moći vidjeti naredne godine.

Calavera kaže da se uskoro prelazi na drugu fazu reformske agende.

„Nezaposlenost mladih je jedna od važnih njenih komponenti. Želimo da vidimo reforme poreskog zakonodavstva, unaprijeđene javne uprave. Želimo da vidimo još više fokusa na provedbu reformi kontekstu vladavine prava kako bi se stvorilo povoljno okruženje za investicije“, dodala je ona.

XS
SM
MD
LG