Linkovi

Reformska agenda: Potrebno ulagati u infrastrukturu, poticaj malih i srednjih kompanija, zapošljavanje...


Reformska agenda: Postoje konkretni rezultati, ali još mnogo toga treba uraditi
Reformska agenda: Postoje konkretni rezultati, ali još mnogo toga treba uraditi

Na sastanku entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Zvizdića sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesom Hahnom, zaključeno je kako ostaje još mnogo toga za uraditi kada je riječ o Reformskoj agendi i putu BiH ka članstvu u Evropskoj Uniji (EU).

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao i ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Cormack.

Komesar Hahn pohvalio je jučerašnji sastanak premijera ocijenivši ga simboličnim događajem koji je dao konkretne rezultate.

Jedan od rezultata, kako je kazao, je dogovor šest balkanskih zemalja o formiranju zajedničkog tržišta koji bi omogućio slobodan protok roba, usluga i kapitala.

„Mislim da je to važno jer se tako stimuliše ekonomija, privlače investicije i pruža zakonski okvir kompanijama da rade svoj posao, ali i da se privuku nove kompanije“, rekao je Hahn.

Johannes Hahn: Rezultati reformskih procesa ne mogu se pokazati odmah
Johannes Hahn: Rezultati reformskih procesa ne mogu se pokazati odmah

On je podsjetio na konkretne rezultate u 2016. godini koji se tiču Reformske agende.

Komesar je naveo usvajanje pravilnika o cijeni lijekova pri čemu je za 10 do 20 posto smanjena njihova cijena, kao i na to da su industrijska proizvodnja i izvoz povećani za oko 10 posto.

„Već možemo primijetiti neke konkretne rezultate, a to je važno jer se kod reformskih procesa rezultati ne mogu pokazati odmah“, poručio je.

Pored reformi, na sastanku se razgovaralo o ulaganjima i investicijama u BiH, kao i otvaranju novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je BiH nadležnim institucijama u EU predložila veliki broj projekata koji se tiču izgradnje puteva, te da očekuje da dio njih bude odobren u skoroj budućnosti.

Denis Zvizdić: Sredstva usmjeriti na infrastrukturu, poticaj i zapošljavanje mladih
Denis Zvizdić: Sredstva usmjeriti na infrastrukturu, poticaj i zapošljavanje mladih

„Mi tražimo da takvi projekti budu finansirani uz povoljne grejs periode i uvjete, kao i dužinu i rokove same otplate u skladu sa našim ugovorom sa Svjetskom bankom u iznosu od 750 miliona dolara“, rekao je Zvizdić napomenuvši kako veći dio tih sredstava treba usmjeriti u jačanje malih i srednjih preduzeća, te za podršku zapošljavanja mladih ljudi.

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, kazala je kako je zadovoljna napretkom koji je ostvaren u RS-u, napomenuvši kako su u ovom entitetu ispunjene sve obaveze koje se tiču Reformske agende.

Međutim, kako je navela, odnosi dva entiteta kao i pristup reformama, nisu na zadovoljavajućem nivou.

Željka Cvijanović: Mnogo više raditi, a manje pričati
Željka Cvijanović: Mnogo više raditi, a manje pričati

„Mislim da mi moramo pomenuti svoj mentalitet i pristup reformama, a to znači mnogo više raditi, a manje pričati. Postaje degutantno kako smo opredijeljeni za reforme, ali onda kada izađemo na praktičan teren, ne možemo određene stvari da provedemo. Mislim da je dobro da svi zajedno radimo na agendi, ali nisam zadovoljna odnosom koji pokazujemo u okviru cjelokupnog sistema“, kazala je premijerka RS-a.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je kako je protekli mjesec bio značajan zbog posjete Federice Mogherini, Visoke predstavnice EU, zbog jučerašnjeg susreta premijera zapadnog Balkana, kao i današnjeg sastanka u Sarajevu.

„Sve je to znak i mi to doživljavamo kao aktivnosti BiH na putu ka stabilnosti, na putu reformi i na putu ka EU“, rekao je premijer Vlade FBiH.

Na pitanje novinarke N1 televizije da li je namjera EU da balkanske zemlje što prije postanu članice jer ne postoji način da se one stabilizuju, komesar Hahn je kazao da je na nedavnom sastanku Evropskog vijeća iskazan zajednički stav i podrška zemljama zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU.

„To je nešto na čemu moramo zajednički raditi i biće mi zadovoljstvo izvijestiti o dosadašnjim naporima evropskih lidera. Ali svima nam mora biti jasno koliko je važna stabilnost na ovim prostorima, a ona se može postići samo ako postoji evropska perspektiva“, poručio je Hahn.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG