Linkovi

Reforma zdravstva - tijesna pobjeda predsjednika Obame, ali ipak pobjeda


Prema kongresnom Odboru za proračun, troškovi ovog iznosit će oko 940 milijardi dolara tijekom desetogodišnjeg razdoblja - Zakon bi trebao pružiti mogućnost osiguravanja za 32 milijuna Amerikanaca koji ga trenutno nemaju

Predsjednik Barack Obama uskoro će potpisati zakonski prijedlog o reformi sustava zdravstvene zaštite, nakon što je sinoć Zastupnički dom tijesnom većinom glasova usvojio ovu mjeru. Zakonska je mjera prihvaćena sa 219 glasova za i 210 glasova protiv. Nijedan republikanski zastupnik nije podržao zakon, a njima se pridružilo i 34 demokrata. Predsjednik je pozdravio usvajanje zakona nazvavši ga uslišavanjem molitvi onih koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Bila je to tijesna pobjeda za predsjednika Obamu, ali ipak pobjeda. Protivnici kažu da će reforma povećati troškove i utjecaj vlasti u medicinskim odlukama. Predsjednik Obama je rekao da zakon neće ispraviti sve boljke američkog zdravstvenog sustava, no da on predstavlja korak u dobrom pravcu. Predsjednik je osigurao glasove potrebne za usvajanje zakona postigavši dogovor s nekolicinom demokrata koje su bili zabrinuti oko toga da bi zakon mogao promicati pobačaj. Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu John Boehner nije skrivao razočaranje usvajanjem ove zakonske mjere. "Nismo poslušali Ameriku. I nismo uspjeli odraziti volju naših birača".

Zakonski prijedlog o reformi zdravstvene zaštite koji predsjednik Obama namjerava potpisom pretvoriti u zakon trebao bi pružiti mogućnost osiguravanja za 32 milijuna Amerikanaca koji ga trenutno nemaju. Prema kongresnom Odboru za proračun, troškovi ovog iznosit će oko 940 milijardi dolara tijekom desetogodišnjeg razdoblja. Zakon ne predviđa tzv. "javnu opciju", odnosno osiguravajuću policu koju bi omogućavala savezna vlada. Umjesto toga savezna vlada će regulirati privatne planove osiguranja i tražiti od osiguravajućih kompanija da pružaju minimalnu količinu beneficija, te će onemogućiti da se odbija osiguranje nekom zbog postojećeg medicinskog stanja. Zakon će također ograničiti što će Amerikanci morati plaćati za zdravstveno osiguranje. Počevši od 2014. godine većina Amerikanaca će morati kupiti zdravstveno osiguranje ili će morati platiti globu. Vlada će financijskim pomagati Amerikancima s nižim primanjima.

XS
SM
MD
LG