Linkovi

Zahtjevi za reformu zakona o kontroli osobnog naoružanja dobijaju na zamahu


Ključni američki senatori saopćili su u srijedu da je postignut dvostranački dogovor o oštrijim provjerama ličnosti kupaca oružja. Reforma zakona o oružju dobija, po svemu sudeći, na zamahu u Washingtonu – četiri mjeseca nakon masovnog ubojstva u osnovnoj školi u Connecticutu.

Sestra Jillian Soto, Victoria, nastavnica, bila je jedna od žrtava masakra u Newtownu, u Connecticutu.

“Taj mi je dan slomio srce. Izgubila sam sestru, izgubila najboljeg prijatelja, izgubila svoj uzor – osobu koja mi je značila više od svega na svijetu. Nema je više, nikad je više neću vidjeti.”

Jillian i mnogi od roditelja djece koja su poginula tog dana došli su u Washington da bi vršili pritisak za provođenje oštrijeg zakona za kontrolu oružja.

“Moramo prestati šutjeti,” kaže Jillian, “moramo se čuti i boriti se jer nešto se mora učiniti.”

Zakonodavci su izgleda počeli slušati. Dvostranački prijedlog o reformi zakona objavljen je u srijedu.

“Postigli smo dogovor o dopuni za sprečavanje kriminalaca i mentalno poremećenih osoba u kupovini oružja kojim pojedinci žele nauditi drugima,” rekao je demokratski senator Joe Manchin,

Mjera će uključivati obavezne provjere za svakoga tko kupuje oružje u prodavaonicama, na sajmovima oružja i putem interneta. Osobama s kriminalnim dosjeima ili poviješću mentalne bolesti kupovina oružja će biti uskraćena.

Manchin i republikanski senator Pat Toomey naglašavaju da im namjera nikako nije kršiti ustavno pravo Amerikanaca na nošenje oružja.

“Ne smatram da provjera ličnosti predstavlja kontrolu oružja. Mislim da je to jednostavno nešto što nalaže zdrav razum. Ako prođete provjeru, možete kupiti oružje. To nije nikakav problem. Ništa u našem amandmanu ne sprečava zakonitu osobu da posjeduje oružje inače mjeru ne bih podržavao.”

Temeljitije provjere nisu dovoljne za Jillian Soto, koja želi uvođenje zabrane na jurišno oružje. “Njihova je namjena ubijanje ljudi, moja sestra je tako i poginula.”

Jillian Soto želi i ograničenje kapaciteta spremnika za metke. Neki senatori, međutim, smatraju da tekući prijedlozi idu predaleko.

“Bilo kakvo ograničenje fundamentalnog prava na samo-obranu,” kaže republikanski senator Mike Lee, “čini nas, za zaštitu, ovisnijima o vladi. Vlada ne može u svakom trenutku biti na svakom mjestu i praktični učinak ograničavanja naših individualnih prava je taj da smo manje sigurni.”

Aktivisti za prava na nošenje oružja održali su prošle godine niz protestnih skupova. Mnogi se boje da vlada nastoji dobiti apsolutnu moć, smatraju da je vlada nasrtljiva i da tiranija uzima maha u zemlji.

U Senatu s demokratskom većinom, izgledi za donošenje zakona o kontroli oružja su povećani. Ali protivljenje novom zakonu jače je u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom republikanaca. Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner ne daje nikakva obećanja.

“Čekat ću da vidim hoće li prijedlog doista proći u Senatu.”

Jillian Soto kaže da će nastaviti vršiti pritisak. “Mi smo ovdje, ne idemo nikamo, nastavit ćemo se boriti sve dok ne vidimo promjenu.”
XS
SM
MD
LG