Linkovi

Slučaj „Referendum“: Tužilaštvo šalje pozive, o broju osumnjičenih ne govore


Tužilaštvo BiH poziva na saslušanje
Tužilaštvo BiH poziva na saslušanje

I dok Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) šalje pozive za saslušanje u zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, o broju osumnjičenih ne žele govoriti.

Za sada je poznato da status osumnjičenih imaju Milorad Dodik, predsjednik RS, i Milan Petković, koji je bio član Komisije za sprovođenje referenduma.

Iz Tužilaštva BiH nisu htjeli Glasu Amerike saopćiti koliko osoba za sada ima status osumnjičenih.

Petković je pozvan na saslušanje 10. oktobra, javila je Radio-televizija RS (RTRS), dok će Tužilaštvo uputiti Dodiku novi poziv.

Tužilaštvo je prvobitno planiralo Dodika saslušati 3. oktobra, ali su njegovi advokati tražili odgodu. Ranije je Dodik izjavio kako neće doći u zgradu Tužilaštva, već da je spreman izjavu dati u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS.

Petković je izjavio za RTRS da kao pravnik smatra da članovi Komisije, kao i Dodik ne mogu krivično odgovarati za sprovođenje referenduma.

Referendum o 9. januaru kao Danu RS održan je prošlog mjeseca. Prethodno je Ustavni sud odlučio da je da je 9. januar neustavan i privremeno obustavio odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

Mnoge međunarodne institucije su osudile održavanje referenduma.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Za desetine ranijih neizvršenih odluka Ustavnog suda niko nije krivično odgovarao.

XS
SM
MD
LG