Linkovi

Dan nakon referenduma: Osumnjičeni Milorad Dodik pozvan na saslušanje


Dodik pozvan na saslušanje
Dodik pozvan na saslušanje

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), ima status osumnjičenog zbog neizvršenja aktuelne odluke Ustavnog suda BiH, potvrđeno je za Glas Amerike iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Rečeno nam je da Dodiku već upućen poziv na saslušanje.

Referendum je održan nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, te privremene mjere o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je formiran predmet na kojem se radi oko 20 dana. Navode da prikupljaju dokumentaciju, kao i da će određene osobe biti pozvane u Tužilaštvo.

Kako je saopćeno, Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva, izdao je upustvo u kojem je odredio tim koji radi na predmetu.

„Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu“, stoji u saopćenju.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Desetine ranijih odluka Ustavnog suda BiH do danas nisu izvršene, a za što niko nije krivično odgovarao.

XS
SM
MD
LG