Linkovi

SAD osudile referendum u RS


Mark Toner
Mark Toner

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) osudilo je održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS.

U saopćenju kojeg je potpisao zamjenik portparola Mark Toner se kaže da će SAD podržati lokalne institucije u nastojanju da zatraže odgovornost lidera RS za podrivanje vladavine prava i opstrukciju implementacije Dejtonskog sporazuma.

Referendum, očekivano, održan je uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) da je 9. januar neustavan, te privremenoj mjeri o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

U Tužilaštvu BiH jučer su rekli da Milorad Dodik, predsjednik RS, ima status osumnjičenog zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, te da je pozvan na saslušanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG