Linkovi

Univerzitet Rutgers: Poseban smještaj za studente koji se liječe od ovisnosti od droge i alkohola


Studenti također moraju sudjelovati u programu od 12 koraka za prevazilaženje ovisnosti. Korak broj 9 na primjer, odnosi se na ispravljanje greške koju je ovisnik učinio prema onima koje je povrijedio.

Droge i alkohol su lako dostupni na većini koledža u Sjedinjenim državama. Sada nekoliko američkih univerziteta nudi odvojen studentski smještaj u kojem nema droge ni alkohola i u kojem se nudi terapija za studente koji se liječe od ovisnosti. Univerzitet Rutgers u New Jerseyu, je institucija koja je prva uvela takav studentski smještaj 1988. godine.

Na univerzitetu Rutgers, ovaj student daje gol u igri virtualnog fudbala. To je mala pobjeda u jednoj od dvije zgrade za oporavak. 38 studenata u takozvanoj Kući za oporavak međutim nastoje odnijeti veću pobjedu, život bez droge i alkohola. Savjetnici u ovoj ustanovi su nas zamolili da ne prikazujemo trenutne stanare kako bi zaštitili njihov identitet. Gregory kaže da je bio ovisan od lijekova na recept koji se obično daju za anksioznost.

Xanax, Klonopins, alkohol, marihuana, sve sam to svakodnevno uzimao. Došao sam to te tačke da se više nisam mogao fokusirati na školu, priča Gregory.

On je odustao od prvog univerziteta, izliječio se od ovisnosti u centru za tretman i prijavio se na univerzitet Rutgers. On kaže da je pronašao istinsku pomoć u kući za oporavak.

Tu imam prijatelje sa kojima mogu razgovarati o nekim doista osobnim stvarima u mom životu. Moja prethodna prijateljstva su se zasnivala na uzimanju droge, kaže Gregory.

Lisa Laitman je osnovala univerzitetski program za pomoć za odvikavanje od alkohola i droge. Ona kaže da studenti koji su duže proveli u kući za oporavak pomažu novopridošlima da izađu iz izolacije koja se povezuje sa ovisnosti.

Nova osoba će odahnuti i shvatiti da nije sama, da nije jedina koja je radila luckaste stvari, kaže Lisa.

Osim što se u potpunosti moraju odvikuti od ovisnosti, stanari također moraju i dva puta sedmično prisustvovati sastancima na kojima razgovaraju o svojim ovisnostima. Rich Alexander se sjeća razgovora o triježnjenju. On je završio program i sada je trijezan već 22 godine.

Govorili smo o tome kako ostati trijezan danas, kaže on.

Studenti također moraju sudjelovati u programu od 12 koraka za prevazilaženje ovisnosti. Korak broj 9 na primjer, odnosi se na ispravljanje greške koju je ovisnik učinio prema onima koje je povrijedio.

Morate popraviti svoj odnos prema ljudima kako biste prevazišli ono što ste pogriješili u prošlosti. A to znači zapravo uvijek biti svjestan svojih karakternih slabosti i osigurati da ispravimo greške, kaže jedan od stanara kuće za oporavak.

Cathy, imigrantica iz Engleske, kaže da je bila izgubila svoju kćerku zbog heroina i zahvaljuje kući za oporavak što ju je vratila u život.

Oni organiziraju zabave uz roštilj, idu na hokejaške utakmice, organiziraju zajedničke šetnje, voze bicikl. Oni te stvari rade kao obitelj, kao tim, kaže Cathy.

Bez podrške, studenti koji se oporavljaju, brzo bi se mogli vratiti drogama i alkoholu. Kuća za oporavak znači da imaju šansu da nastave svoje studije bez prekida. Predstavnici univerziteta Rutgers kažu da su mnogi diplomci odnijeli velike pobjede u životu, dobili su više obrazovanje, uspješne karijere i imaju stabilne veze.

XS
SM
MD
LG