Linkovi

Rečeno iz srca - autobiografija bivše američke prve dame Laure Bush


Rečeno iz srca - autobiografija bivše američke prve dame Laure Bush
Rečeno iz srca - autobiografija bivše američke prve dame Laure Bush

Kad je Laura Welch po prvi put napustila zapadni Teksas 1964. godine nije ni pomišljala da će je put odvesti na svjetsku pozornicu i Bijelu kuću

Bivša američka prva dama Laura Bush objavila je memoare pod naslovom Rečeno iz srca – Spoken from the Heart – u kojima kronologizira svoj život od najranije mladosti u Teksasu pa do dva mandata Georga Busha mlađeg, koja je provela s njim u Bijeloj kući.

Kad je Laura Welch po prvi put napustila zapadni Teksas 1964. godine nije ni pomišljala da će je put odvesti na svjetsku pozornicu i Bijelu kuću. Nakon što je diplomirala turbulentne 1968. godine postala je nastavnica u osnovnoj školi, a potom se obučila za knjižničarku. U dobi od 30 godina srela je Georgea Busha mlađeg i tri mjeseca nakon toga udala se za njega. Bivša američka prva dama s neobičnom intimnošću opisuje privatnu stranu života i o tome kako je ušla u jedno od najuglednijih političkih američkih obitelji. U prva dva poglavlja knjige opisuje i svoje rodno mjesto Midland u zapadnom Teksasu i to što je odrastanje u njemu značilo za nju:

"Željela sam da ljudi steknu osjećaj kako je tamo: pustinja, vrlo jednostavan krajobraz s velikim nebom. Mislim da to na neki način inspirira jednostavnost duha. Bilo kakva uobraženost izgleda posebno smiješno kad se nalazite u tako teškom okruženju zapadnog Teksasa. Ali bilo je to i prekrasno mjesto za život. Nebo je bilo ogromno, a promatranje zvijezda noću bila je stvar koju smo radile majka i ja. Ležale bismo na pokrivaču na dvorištu i gledale zvijezde i bilo je mnogo lijepih iskustava na jedan izolirani način".

Međutim, bivša američka prva dama u svojim sjećanjima govori i o aktualnim političkim događajima u vrijeme predsjednikovanja njena supruga. Primjerice, jesu li Jacques Chirac i Gerhard Schroeder "mogli učiniti više" da se spriječi rat u Iraku, "jesu li oni mogli nagovoriti Saddama da napusti zemlju i ode u progonstvo"? Na dan terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine nije bila s predsjednikom na Floridi nego u Washingtonu na putu za Capitol gdje se trebala susresti s pokojnim senatorom Edwardom Kennedyjem da bi ga izvijestila o rezultatima jedne konferencije o ranom razvoju djece, koju je održala te godine:

"Agent Službe sigurnosti mi je rekao da je prvi zrakoplov pogodio Svjetski trgovinski centar dok sam ulazila u automobil. Kad smo stigli do Capitola znali smo već i za drugi zrakoplov, tako da smo znali da se radi o terorističkom napadu. Otišla sam u ured senatora Kennedyja i on mi je pokazivao svoj ured, stvari iz prošlosti koje su bile na zidovima. Tu je bilo i pismo njegova brata i bivšeg predsjednika Johna koje je napisao majci i u kojem izražava zabrinutost da je Edward predebeo – to je napisao u vrijeme kad je senator Kennedy još bio dječak. Nastavio je s uljudnim razgovorom. Preko njegova ramena na malom sam televizoru gledala vijesti iz New Yorka, ali sam promatrala i senatora Kennedya. Ne znam, mnogo sam puta nagađala je li to bio njegov način da se nosi s tragedijom, jer u svom životu doživio mnogo šokova. Ili se bojao da ću ja doživjeti slom i to je onda bio njegov način da odvrati moju pažnju od toga i nastavlja konverzaciju. Nikad neće biti sigurna što je bilo posrijedi".

A teških i tragičnih situacija imala je u svom životu i sama gospođa Bush. U knjizi na vrlo potresan način opisuje i prometnu nesreću koju je izazvala kad joj je bilo 17 godina. U udesu je poginuo Mike Douglas koji se nalazio u drugom automobilu. Laura i njena prijateljica, koja je sjedila na suvozačevom sjedistu, prošle su s manjim ozljedama. Knjigu sjećanja bivše prve dame Laure Bush pod naslovom Rečeno iz srca objavila je izdavačka kuća Scribner.

XS
SM
MD
LG