Linkovi

SAD: Stranci kao kupci nekretnina sve brojniji


real estate ilustration
real estate ilustration

Broj kupaca Kineza prošle godine povećan za 30 odsto, a do sada su registrirani kupci iz 68 zemalja. Većina stranaca kupljene kuće ili stanove plaća gotovinom.

Bogati ljudi u bilo kojem dijelu svijeta nastoje iskoristiti svaku povoljnu priliku da ulože novac, a jedan od najsigurnijih načina je kupovina nekretnina u ekonomski stabilnim i jakim državama. Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, to najčešće znači kupiti stan ili kuću. Stranaca koji se odluče na tu vrstu investicije u ukupnoj američkoj kuporpodaji krova nad glavom je oko 6 odsto. Za sada, najbrojniji su Kinezi i na američkom tržištu stanova i kuća o specifičnostima koje zadovoljavaju kupce iz te zemlje itekako se vodi računa.

Za mnoge od njih vjerovanje da je svjetlost je osnova za sreću i dobro zdravlje u domu u kojem žive je često presudan kriterij. Stoga je i Cathay Wicks, Kineskinja netipičnog kineskog imena, tražila da kupi dom sa dosta svjetlosti:

"Željela sam prostran, svijetao prostor. Ne prevelik, ali kada se krećem... da vidim i osjećam vedrinu i prozračnost."

Cathay Wicks je dio sve većeg broja stranaca zainteresiranih da u velikim američkim gradovima kupe stan ili kuću. Ekonomista Jed Kolko kaže:

"U pojedinim dijelovima Sjedinjenih Država tražnja stranaca je vrlo jaka i to doprinosi rastu cijena. Taj trend najviše se osjeća u Los Angelesu, Miamiu i New Yorku."

Angela Wong, kuporodajna agentica iz Los Angelesa ističe da je broj kupaca Kineza prošle godine povećan za 30 odsto, a kao razloge navodi:

"Mnogi kupuju da bi njihova djeca imala gdje da stanuju dok studiraju ovdje. To je prvi razlog. Drugi je želja mnogih Kineza da se usele u Sjedinjene Države."

Više od polovine Kineza kupaca odlučuje se za Kaliforniju. Novograđene kuće posebno privlače njihovu pažnju, ističe Emile Haddad, predstavnik jedne građevinske kompanije i dodaje:

"I zbog toga sve što projektujemo i gradimo, radimo sa mnogo svjetlosti. Imamo i konsultanta, specijalistu za nazive ulica u tim novim naseljima. Želimo da imena ulica odgovaraju vjerovanjima kineskih kupaca i da im ne budu teška za izgovor."

Kinezi nisu jedini koju kupuju u Sjedinjenim Državama. Do sada su registrirani kupci iz 68 zemalja. Kupoprodajna posrednica Shannon Miller kaže da većina stranaca kupljene kuće ili stanove plaća gotovinom, što tržište nekretnina čini izuzetno konkuretnim za domaće kupce i objašnjava:

"Većina Amerikanaca pokušava kupiti na tradicionalan način, putem kredita. Stranci sa gotovinom su brži, u pravilu nude više i lakše dolaze do onog za što su zainteresirani."

Jedan od krupnih razloga kupovine u Sjedinjenim Državama je i viza EB-5. Ključni uvjeti za taj tip su vize ulaganje određenje sume novca u komercijalnu djelatnost i posvjedovanje stana ili kuće.

Ekonomisti procjenjuju da će cijene kuća i stanova u Sjedinjenim Državama i dalje, polako ali sigurno, rasti na dugi vremenski rok. U posljednjih nekoliko godina taj rast bio je, u prosjeku, između 5 i 6 odsto godišnje, što je sasvim dovoljno da privuče nove kupce iz inostranstva.

SAD: Stranci kao kupci nekretnina sve brojniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG