Linkovi

Reakcije na odluku o francuskoj penzijskoj reformi


Protesti Francuska
Protesti Francuska

Ustavni sud Francuske u petak je odobrio planove vlade predsjednika Emmanuela Macrona za podizanje zakonske starosne granice za penzionisanje sa 62 godine na 64 godine.

PREMJERKA ELISABETH BORNE:

"Ustavni savjet je presudio...da je reforma u skladu s našim ustavom. Tekst stiže na kraju ovog demokratskog procesa. Večeras nema pobjednika, nema gubitnika", napisala je Borne na Twitteru.

FRANCUSKI MINISTAR RADA OLIVIER DUSSOPT:

"Ministarstvo rada i penzioni sistem će naporno raditi kako bi osigurali da ova reforma bude provedena 1. septembra", rekao je Dussopt na Twitteru.

VOĐA KONZERVATIVNE OPOZICIJSKE STRANKE LES REPUBLICAINS ERIC CIOTTI:

"Ustavni savjet je donio svoju odluku. Sve političke snage moraju je prihvatiti i pokazati poštovanje prema našim institucijama", naveo je Ciotti na Twitteru.

VOĐA OPOZICIJE, SOCIJALISTIČKE PARTIJE OLIVIER FAURE:

"Ustavni savjet je presudio samo o zakonitosti zakona, njegovo usvajanje ne znači da je ovo pošten zakon... Francuzi su se mjesecima borili protiv ove reforme, bit će razočarani i borba će poprimiti druge oblike", Faure rekao je novinarima.

VOĐA KRAJNJE LIJEVE LA FRANCE INSOUMISE JEAN-LUC MELENCHON

"Odluka Ustavnog vijeća pokazuje da je više pažljiva prema potrebama predsjedničke monarhije nego prema potrebama suverenog naroda. Borba se nastavlja i mora prikupiti svoje snage", rekao je Melenchon na Twitteru.

NACIONALNA VOĐA KRAJNJEDESNOG SKUPŠTINA MARINE LE PEN:

"Odlukom Ustavnog suda može se zatvoriti institucionalni niz, ali politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena. Narod uvijek ima zadnju riječ, pravo je naroda da se pripremi za promjenu vlasti koja će biti rezultat ove nepotrebnu i nepravedne reformu", napisala je Le Pen na Tviteru.

BERTRAND HAMMACHE, VOĐA PODRUŽNICE CGT UNIJE U TRANSPORTNOM OPERATORU PARIZA RATP:

"Odluka nije iznenađujuća, ali je razočaravajuća. Macron je potvrdio objavu rata radnicima", rekao je Hammache.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG