Linkovi

Reakcije Amerikanaca na stav predsjednika Obame o istospolnim brakovima


Reakcije na izjavu predsjednika Obame, kojom je podržao istospolne brakove, bile su brze u glavnom gradu Amerike

Na ulicama Washingtona, prolaznici su izrazili svoja mišljenja o prvoj u Americi predsjedničkoj podršci gay brakovima.

Web dizajnerica Kate Brown: “Podržavam bračnu jednakost i zato sam zadovoljna. Trebalo bi biti opće pravo da svatko voli onoga koga hoće i da uživa iste pogodnosti i povlastice kao i svatko drugi, bez obzira na njihove genitalije.”

S druge strane, Rupert Moreno, koji ima, kako sam kaže, mnoge gay prijatelje, ne podržava istospolne brakove.

“Mislim da je to zastranjivanje. Krenemo li tim putem, idući korak bit će – poligamija. Zašto onda ne dozvoliti i brak između jednog muškarca i više žena? Tri, recimo, ili četiri, pet supruga?”

I reakcije interesnih skupina bile su brze. Društveno konzervativna Family Research Council okarakterizirala je izjavu predsjednika Obame “razočaravajućom, ali ne iznenađujućom” i odmah predvidjela da će pitanje istospolnih brakova biti “glavno pitanje” ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Skupine koje podržavaju prava homoseksualaca i lezbijski pozdravljaju odluku predsjednika Obame.

Michael Cole-Schwartz, iz Human Rights Campaign, kaže: “Veliki dan! To što je predsjednik izrazio podršku za jednakost brakova pokazuje veliku dozu vodstva.”

Michael Cole-Schwartz priznaje da je bio ushićen viješću.

“Ima nešto izvanredno snažno u tome kada lider vaše zemlje, ali istovremeno i lider slobodnog svijeta, javno, na televiziji, kaže “cijenim i poštujem sve obitelji, bez razlike.” Mislim da su iste potpora i zaštita potrebne homoseksualnim i lezbijskim obiteljima. Za dijete iz tih obitelji, bilo gdje u zemlji, koje je čulo svog predsjednika da to kaže, to je izvanredno pozitivna poruka.”

U najnovijim anketama javnog mnijenja Amerikanci su se ipak u nešto većem broju izjasnili u prilog istospolnim brakovima dok se do prije samo nekoliko godina javnost tome oštro protivila.

XS
SM
MD
LG