Linkovi

Povodom 100. rodjendana Ronalda Reagana


Povodom 100. rodjendana Ronalda Reagana
Povodom 100. rodjendana Ronalda Reagana

U nedjelju, 6. februara obilježen je stoti rodjendan 40. američkog predsjednika Ronalda Reagana. Ostao je upamćen kao Veliki Komunikator i kao čovjek koji je pomogao da se okončaju dugogodišnje tenzije sa bivšim Sovjetskim Savezom.

Ronald Reagan je bio prilično poznat holivudski glumac prije nego je postao guverner Californije. A njegov izbor za predsjednika Sjedinjenih Država 1980., doveo ga je u centar internacionalne pažnje.U Reaganovoj predsjedničkoj biblioteci u Dolini Simi, dok naučnici i publicisti raspravljaju o stvarnom utjecaju kojeg je gospodin Reagan uspio ostvariti, tzv. obični Amerikanci se prisjećaju šta je on značio njima lično:

- Predsjednik Reagan je prvi predsjednik kojeg pamtim iz djetinjstva, i kad god bi kao dječak pomislio na njega u Bijeloj Kući, to mi je davalo osjećaj sigurnosti.

- Mislim da je on bio najbolji predsjednik kog smo ikad imali.

- Bio je veliki komunikator. A najviše cijenim ono kad je ruskom predsjedniku rekao da sruši Berlinski zid.

Ronald Reagan je dobro shvatio stanje u Sovjetskom Savezu, kaže predsjednički biograf Richard Reeves:

- Komunizam više nije mogao da se sam održava, i to je bio trenutak da se iz povučenosti, što je bila američka politika kad je on postao predsjednik, predje u fazu veće konfrontacije sa komunizmom. I to je uspjelo, čak i više nego je on mogao i sanjati.

Ali, Reaganova administracija se suočila sa kontroverzom u skandalu poznatom kao Iran-Contra, kad se oružje tajno prodavalo Iranu koji je bio pod embargom...Michael Genovese proučavao je Reaganovo predsjednikovanje i taj skandal naziva crnom mrljom na toj administraciji:

- Svi predsjednici imaju pomiješane zaostavštine, nešto dobro i nešto loše. Reagan je doprinio gašenju Sovjetskog SAveza. Pomogao je oporavak ekonomije, vratio je optimizam i nadu. Ali, bio je i predsjednik koji je donio ogroman dug zemlji. Kad je postao predsjednik, bili smo najveći svjetski kreditor, a kad je odlazio sa vlasti bili smo najveći svjetski dužnik, i još se od toga nismo oporavili.

Gospodin Reagan je imao čvrsta uvjerenja i bio je vodjen principima, kaže Robert Rowland:

- Ali, bio je istovremeno i pragmatista. Bio je spreman na kompromise, voljan da prihvati ono što može dobiti i voljan da saradjuje...

Gospodin Reagan je izgradio ozbiljnu konzervativnu koaliciju, ali Rowland ne misli da bi se danas slagao sa nekim od savremenih konzervativaca:

- Njega oni pamte kao nekoga ko je bio protiv bilo kakve vlade, a to jednostavno nije ono što je njegov legat. On je ukinuo rast vlade, ali ne i samu vladu. On je pokušao da reformira vladu. I, nikako nije bio Republikanac po ukusu današnjeg Pokreta Čajanke.

Naučnici se slažu da je njegova snaga bila u tome da je razumio ulogu lidera i znao kako da svoju viziju prenese do svih Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG