Linkovi

Razvod poput virusa?


Razvod poput virusa?
Razvod poput virusa?

Biti prijatelj nekome tko se razveo može čak za 147 posto utjecati na osobu koja je u braku da učini isto.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da su brakovi prilično podložni okolišu u kojem egzistiraju - naime, ako se vaši prijatelji razvedu, izgledi da se to i vama dogodi rastu i do 75 posto!

Više od tri desetljeća Dan Trimble je mislio da ima savršen brak. Dvije prekrasne kćeri, život pun avantura, putovanja svijetom... Međutim, sve je došlo pod znak pitanja prije dvije godine, kada se njegova kći Alycia, zajedno s dvoje djece, vratila 'kući', svojim roditeljima. Alyicia se uskoro razvela od svog supruga i počela viđati s prijateljem iz srednje škole. “Uspjelo joj je da se izvuče iz jedne izrazito loše situacije i život se počeo popravljati” - ovako situaciju opisuje njezin otac Dan Trimble.

I Dan i Alyicia, međutim, uvjereni su da su njezn razvod i 'novi početak' inspirirali Danovu suprugu, Alycinu majku. Samo mjesec nakon što se Alyicia ponovno udala, njena je majka zatražila razvod od Dana Trimblea!

Kćerkina situacija navela ju je - kako se čini - na zaključak “Pa, ni ja nisam sretna u svom braku”.

Može li se razvod proširiti poput virusa, kao bolest unutar obitelji ili skupine prijatelja? Profesor James Fowler kaže da može, i to zato što se "širi manje-više na isti način?. Kada jedna osoba prođe kroz razvod, ljudima oko sebe ona daje informacije kako to izgleda” - objašnjava ovaj američki stručnjak.

Tako se, kroz kontakte, kaže Fowler, može povećavati i broj pušača, broj alkoholičara, pa čak i onih koji se zajedno udebljaju! Biti prijatelj nekome tko se razveo može čak za 147 posto utjecati na osobu koja je u braku da učini isto. U obitelji dana Trimblea, sada se razvodi i mlađa kćerka, Courtney.

XS
SM
MD
LG