Linkovi

Razriješena sutkinja zbog nemara. Optužena je u dva predmeta organiziranog kriminala.


Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu
Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o razrješenju dužnosti Milene Rajić, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti, a nakon što je Drugostepena disciplinska komisija uvažila žalbu Ureda disciplinskog tužioca u odnosu na ranije izrečenu mjeru.

Kako je saopćeno, VSTV je imao u vidu “ponašanje tužene u toku disciplinskog postupka, njenu raniju disciplinsku odgovornost i nepoštivanje organa VSTV-a BiH te s obzirom na stepen javne štete koja je prouzrokovana počinjenjem disciplinskog prekršaja i kojim je, posljedično, narušeno povjerenje tužene u njen pravilan i zakonit rad, a tim i rad Općinskog suda u Sarajevu”.

“Vijeće kao cjelina smatra da se niti jednom drugom disciplinskom mjerom ne bi postigla svrha kažnjavanja kako specijalne, tako ni generalne prevencije”, saopćeno je.

Za najtežu disciplinsku mjeru, kako je obrazloženo, VSTV se opredijelio kako bi se njenim izricanjem demonstriralo pravosuđu, nositeljima pravosudne funkcije, profesionalnoj zajednici u cjelini, kao i građanima i široj javnosti, da pravosuđe i njegovi najviši organi imaju odlučnost i odgovornost da sankcioniraju svoje članove za sve oblike narušavanja integriteta i digniteta sudijske funkcije, odnosno narušavanja povjerenja u pravilan i zakonit rad pravosuđa.

KORUPCIJA I PRAVOSUĐE
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Protiv Milene Rajić je u sarajevskom Kantonalnom sudu u toku sudski postupak gdje joj se u predmetu “Kurir”, skupa s još sedam osoba, sudi za nezakonitu uknjižbu nekretnina, odnosno da je bila pripadnica grupe koja je optužena da je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Grupu je, prema navodima optužnice, organizovao advokat Ismet Hamzić te je preko službenika Suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Osim ovog postupka, Rajić je optužena u predmetu “Pravda”, skupa s Alijom Delimustafićem i još 30-ak osoba, za organizovani kriminal i više drugih krivičnih djela.

Delimustafić se optužnicom tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, a počinjenjem djela, prema navodima Tužilaštva, optuženi su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona maraka.

Rajić je u aprilu 2017. suspendovana s pozicije sudije u Općinskom sudu.

Navedena Odluka VSTV-a je konačna, a sudija koji je razriješen dužnosti odlukom Vijeća može uložiti žalbu Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG