Linkovi

'Razmjena' najviših državnih funkcija u Kremlju nije iznenadila američke analitičare


Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

Matthew Rojansky: "Problem nije u tome što se za položaje opet natječu ova dva političara. Problem je u tome što druge političke snage u Rusiji nisu u prilici da se ravnopravno natječu s njima."

Sljedeće godine ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev zamijenit će funkcije s aktualnim premijerom Vladimirom Putinom, koji je do prije četiri godine već obavljao dužnost predsjednika države. Ovakav razvoj događaja u Moskvi komentiraju dva američka stručnjaka za Rusiju.

Robert Legvold, stručnjak za rusku političku scenu koji predaje na newyorškom sveučilištu Columbia kaže da ga nije iznenadila ova razmjena položaja između predsjednika i premijera: "Nagađalo se što će se dogoditi. Znalo se već neko vrijeme da će oni vjerojatno zamijeniti položaje. Znalo se da se Putin želi vratiti na predsjedničku dužnost. Kada se predsjednički mandat produžio s četiri na šest godina, mislilo se da su to učinili kako bi se Putin još ranije vratio."

Mnogi analitičari misle da su ovim predsjednički izbori u ožujku sljedeće godine postali farsa. Matthew Rojansky iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir na sve to gleda malo drugačije: "Neće biti farsa ništa više a niti manje nego što bi inače bili. Problem nije u tome što se za položaje opet natječu ova dva političara. Problem je u tome što druge političke snage u Rusiji nisu u prilici da se ravnopravno natječu s njima."

Vlast u Rusiji naime kontrolira medije i vrlo efikasno suzbija bilo kakvu oporbu. Zbog toga će, smatra Matthew Rojansky, Putin vrlo lako pobijediti i – možda – osigurati čak dva predsjednička mandata. Na vlasti bi zato on mogao biti do 2024. godine, kaže ovaj američki stručnjak za Rusiju: "Ovakav tip vlasti u Rusiji nije postojao od Staljina. Postoji kult ličnosti s kojim ide i politička moć – i to se veže uz jednu jedinu osobu, Vladimira Putina."

Vladimir Putin je u Rusiji vrlo popularan, ali vlast, odnosno ruska vlada – nije, kaže Robert Legvold: "Možda se zbog toga on i vraća na položaj predsjednika. Možda se nada da će tu osobnu popularnost pretočiti u podršku režimu. Jer, u anketama je očit nerazmjer između Putinove popularnosti i nezadovoljstva političkom situacijom u zemlji."

Matthew Rojansky smatra da Dmitrij Medvjedev i Vladimir Putin funkcioniraju kao tim: "Najbolji termin je 'tandem'. Mislim da je Putin negdje 2007. shvatio da ne može sve sam, da mu je potreban još netko. Ja bih rekao – trebao mu je lojalan poslušnik. Medvjedev je to želio biti. To nije tim jednakih, ali je tim."

Pred ovim je 'dvojcem' niz velikih problema – modernizacija Rusije, otvaranje političkog sustava, borba protiv korupcije.

Američki stručnjaci uvjereni su međutim da se Putin i Medvedev neće uopće hvatati u koštac s tim izazovima.

Jer, da su to željeli – već bi to učinili.

XS
SM
MD
LG