Linkovi

Trump ne odustaje od zida, blokada vlade ušla u treću nedjelju


Predsjednik SAD Donald Trump obraća se novinarima uoči odlaska u Camp David, 6. januar 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump obraća se novinarima uoči odlaska u Camp David, 6. januar 2018.

"Moramo da izgradimo zid, ogradu. Može da bude čelična", rekao je Trump. novinarima uoči odlaska u predsjedničku rezidenciju u Camp Davidu, gdje bi sa ključnim zvaničnicima administracije trebalo da razgovara o pograničnoj bezbjednosti i drugim merama.

"Vlada može da bude otvorena sutra, ali može i da ostane zatvorena dugo vrijeme", naglasio je Trump i dodao da su demokrate, koje odbijaju da odobre pet milijardi dolara za izgradnju zida, u prošlosti glasale za ograde na američko - meksičkoj granici.

Trump je rekao i da ne očekuje da će biti rezultata tokom drugog dana pregovora zvaničnika Bijele kuće, među kojima je i potpredsjednik SAD Mike Pence, i ključnih lidera u Kongresu o prevazilaženju različitih stavova u pogledu pogranične bezbjednosti i Trumpovog zahtjeva za finansiranje zida. Dodao je međutim da bi napredak mogao biti postignut u razgovorima narednih nekoliko dana.

Američki lider je upozorio da će zemlja, bez pogranične bezbjednosti, biti pregažena kriminalom, a da ljudi koji ilegalno ulaze u SAD "ubijaju naše državljane". Ustvrdio je i da njegove pristalice, ali i oni koji nisu glasali za njega žele bezbjednosti na granici.

Ograda na granici SAD i Meksika
Ograda na granici SAD i Meksika

Blokada vlade, koja pogađa stotine hiljada federalnih radnika, ušla je u treću nedjelju i već je jedna od najdužih u američkoj istoriji.

Kamen spoticanja u raspravama je granična bezbjednost. Predsjednik Trump nepopustljivo traži 5,6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici SAD i Meksika, kako bi spriječio ilegalne migrante u pokušaju da uđu u SAD.

Demokrate u Kogresu obećale su da lideru SAD neće dati nikakav novac za zid. Predsjedavajuća Predstavničkim domom Nancy Pelosi nazvala je zid "nemoralnim".

Trump je u subotu tweetovao fotografiju sa tekstom "Zid dolazi", napisano fontom koji je korišćen u promociji popularne serije "Igre prijestolja" i kultne fraze u njoj "Zima dolazi":

Kongresni lideri i zvaničnici Bijele kuće razgovarali su u subotu u Washingtonu u sklopu napora da se okonča djelimično zatvaranje vlade. Rasprava je okončana nakon nekoliko sati bez ikakvog napretka.

Viši savjetnik Bijele kuće i Trampov zet Jared Kushner, zajedno sa sekretaricom za unutrašnju bezbjednost Kirsten Nielsen, prisustvovao je sastanku u subotu. Nielsonova je izvijestila prisutne o bezbjednosti granice. Demokrate su zatražile pisane detalje od Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost o finansijskim potrebama agencije, što je Bijela kuća rekla da će obezbjediti.

Potpredsjednik SAD Mike Pence, koji je takođe prisustvovao sastanku u subotu, opisao je u svom tweetu raspravu kao "produktivnu".

Međutim, Trump je tweetovao malo nakon Pensa rekavši: "Nije puno napretka postignuto danas. Drugi sastanak zakazan za sutra. Nakon mnogo decenija, moramo konačno i trajno da riješimo problem na južnoj granici!".

Nancu Pelosi rekla je u saopštenju objavljenom u subotu da se "besmislena ćudljivost i haos Trumpovog zatvaranja (vlade) mora okončati, sada."

U njenom saopštenju kaže se da su demokrate "započele usvajanje individualnog izdvojenog zakona o ponovnom otvaranju svih vladinih agencija, počeviši od odvojenog zakona koji pokriva Sekretarijat za finansije i Službu internih prihoda. Ta akcija je neophodna kako bi Amerikanci mogli da ostvare povraćaj poreza, prema rasporedu".

Trump je zaprijetio da će zaobići Kongres i proglasiti vanredno stanje, kako bi dobio izgradnju zida.

Oko 800.000 federalnih radnika poslato je ili na prinudni odmor, ili je primorano da radi bez plate. Ovo je četvrto najduže zatvaranje vlade - delimično ili potpuno - u posljednjih 40 godina. Predsjednik je rekao da je spreman da nastavi sa blokadom rada vlade "godinama", sve dok ne bude finansiranja zida za koji je tokom svoje uspješne predsjedničke kampanje obećao da će ga platiti Meksiko.

Zatvaranje pogađa vladine službe širom zemlje i, ukoliko obude nastavljeno, moglo bi imati sve šire posljedice. Novca za program koji obezbjeđuje hranu za milione siromašnih Amerikanaca nestaće u martu.

Povraćaj novca datog za federalne poreze takđe će biti odložen.

Agenti za bezbjednost saobraćaja rade na kontrolnom punktu na međunarodnom aerodromu Logan, u Bostonu, 5. januara 2019.
Agenti za bezbjednost saobraćaja rade na kontrolnom punktu na međunarodnom aerodromu Logan, u Bostonu, 5. januara 2019.

Agenti za bezbjednost u transportu, koji proveravaju putnike na aerodromima širom zemlje, počeli su da odlaze na bolovanja u znak protesta zato što su prisiljeni da rade bez plate.

Federalni sudovi ostaće bez novca 11. januara, tvrdi administrativna kancelarija sudova SAD. To bi moglo da uzrokuje odlaganje suđenja. Zatvaranje vlade već je rezultiralo suspenzijom izdavanja potvrda za sklapanje braka u Washingtonu.

Figura pande vidi se iza natpisa na kome piše da je Nacionalni zoološki vrt zatvoren zbog djelimičnog zatvaranja vlade, u Washingtonu, 2. januara 2019.
Figura pande vidi se iza natpisa na kome piše da je Nacionalni zoološki vrt zatvoren zbog djelimičnog zatvaranja vlade, u Washingtonu, 2. januara 2019.

Smitsonian muzeji u Washingtonu u, uključujući i Nacionalni zoološki vrt, zatvoreni su.

Kasno u četvrtak, Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate usvojio je zakon o ponovnom otvaraju federalne vlade i finansiranju Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost do početka februara. Mjera ne obuhvata 5,6 milijardi dolara koje predsjednik zahtjeva za izgradnju zida.

Senat je usvojio identičan zakon prošlog mjeseca, u vrijeme kada su republikanci kontrolisali oba doma Kongresa.

Međutim, lider većine u Senatu Mitchell McConnell​ rekao je prošle nedjelje da neće staviti nikakav zakon na glasanje u Senatu ukoliko ga Trump ne podrži. On je nazvao plan Predstavničkog doma za okončanje zatvaranja vlade "političkim pozorištem".

Demokrate su rekle da će raspravljati o bezbjednosti na granici tek kada vlada bude ponovo otvorena.

Trump, koji nije učestvovao u pregovorima, subotu ujutro proveo je tweetujući o djelimičnom zatvaranju vlade i zidu na granici.

"Demokrate bi mogle da riješe problem zatvaranja (vlade) u vrlo kratkom vremenskom roku. Sve što treba je da dozvole PRAVU graničnu bezbjednost (uključujući i zid), nešto što svako, osim dilera droge, trgovaca ljudima i kriminalaca, očajnički želi! To bi bilo tako lako uraditi!"

Takođe je napisao, bez dokaza: "Nije me briga što su većina radnika koji nisu plaćeni - demokrate".

Trump je rekao, takođe bez dokaza, da 800.000 federalnih radnika pogođenih zatvaranjem traže od njega da "nastavi" da radi za bezbjednost granice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG