Linkovi

Razgovor Bidena i Zelenskog o nastavku pomoći Kijevu


Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući u decembru 2022.
Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući u decembru 2022.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su u četvrtak o kontinuiranoj američkoj vojnoj podršci Kijevu, a ukrajinski lider se zahvalio na isporuci raketa dugog dometa.

Razgovarali su prije Bidenovog zakazanog obraćanja o potrebi da se potroše milijarde dolara pomoći i Ukrajini i Izraelu.

U izvještaju Bijele kuće o razgovoru navodi se da je Biden "podvukao kontinuiranu snažnu dvostranačku podršku u Sjedinjenim Državama odbrani ukrajinskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i demokratske budućnosti".

Zelenski se zahvalio Bidenu i Kongresu na isporuci raketa dugog dometa ATACMS i rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da ih ukrajinski vojnici "uspješno koriste na bojnom polju".

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je opisao razgovor kao "suštinski razgovor između saveznika".

"Razgovarali smo o vojnoj podršci, između ostalog, o tome kako nam ATACMS može pomoći da ubrzamo oslobođenje Ukrajine od okupatora", rekao je. "Naravno, razgovarali smo i o održavanju pomoći Ukrajini sljedeće godine, što je značajan paket podrške za našu zemlju."

Bijela kuća je u utorak saopćila da je Kijevu isporučila rakete ATACMS, a Zelenski je rekao da su njegove snage koriste takve projektile u akciji.

Kijev je dugo tražio ATACMS (vojni taktički raketni sistemi), sugerirajući da bi oni mogli promijeniti tok rata.

Nije jasno koliko je projektila već isporučeno. Prema New York Timesu, pozivajući se na dva zapadna zvaničnika, SAD su do sada poslale oko 20.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG