Linkovi

Prve dame SAD protiv razdvajanja migrantske djece od roditelja


Nicole Hernandez iz Meksika drži se čvrsto za svoju majku, dok čeka sa drugim porodicama da se prijavi za politički azil u SAD u Tihuani, blizu granice, 13. juna 2018.
Nicole Hernandez iz Meksika drži se čvrsto za svoju majku, dok čeka sa drugim porodicama da se prijavi za politički azil u SAD u Tihuani, blizu granice, 13. juna 2018.

Melanija Trump i Laura Bush ne žele vidjeti razdvajanja obitelji na granici.

Prva dama SAD Melania Trump oglasila se povodom prakse da se djeca, čiji su roditelji uhapšeni prilikom ilegalnog ulaska na tlo Sjedinjenih Država, odvajaju od roditelja. Prema riječima njene glasnogovornice, prva dama ne želi vidjeti razdvajanja obitelji na granici, te poručuje da SAD uz to što treba biti zemlja koja poštuje zakone, mora biti "i zemlja koja se vodi srcem".

Gospođa Trump reagirala je kao svaka majka. Uz to i ona je useljenica, iako ne ilegalna, i razumije one koji žele u Sjedinjene Američke Države. Po onome što je izjavila može se iščitati apel stranama u Kongresu da je nužna uspješna imigrantska reforma. Istodobno, demokrati u Kongresu naglašavaju da niti jedan zakon ne zahtijeva odvajanje djece od roditelja na granici.

Melania Trump
Melania Trump

Nova politika Trumpove administracije, koja je stupila na snagu u maju, nastojala je maksimalno povećati kaznene progone ljudi koji su zatečeni pri pokušaju nezakonitog ulaska u SAD. Zbog toga je više odraslih osoba bilo uhapšeno, a djeca su odvojena od roditelja.

I bivša prva dama, Laura Bush, pridružila se raspravi, nazvavši politiku razdvajanja "okrutnom" i "nemoralnom". Usporedila je razdvajanje djece s interniranjem Amerikanaca, porijeklom Japanaca, tokom Drugog svjetskog rata.

"Razlog ovih razdvajanja je politika nulte tolerancije za roditelje, koji su optuženi za ilegalni prelazak naših granica", napisala je gospođa Bush u kolumni za Washington Post.

"Cijenim potrebu za provođenjem i zaštitom naših međunarodnih granica, ali ova politika nulte tolerancije je okrutna", napisala je ona.

Dodala je da "američka vlada" ne bi trebala baviti "poslom smještaja djece u neka skladišta ili kako to planira u šatore na ivici gradova u pustinji El Paso".

Inače, izjave aktualne i jedne bivše prve dame prilično se neuobičajene. Za obje, to je ulazak u žestoku političku raspravu.

Predsjednik Trump je prošli petak također izjavio da "mrzi to što se djeca odvajaju od roditelja", ali je za takav zakon koji to traži optužio demokrate.

U pokušaju da umanji kriticizam, državna tajnica za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen je u nedjelju na Tweeteru napisala: "Nema politike razdvajanje obitelji na granici. Točka!", dok je u drugom tweetu optužila medije i ostale da su pogrešno izvjestili o tom pitanju i pozvala migrante da traže azil na granici, a ne da je ilegalno prelaze.

Prema službenim podacima američkih vlasti, kako prenosi BBC, u proteklih šest tjedana razdvojeno je oko 2.000 obitelji zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Odrasli su uhapšeni, nalaze se u zatvorima i suočavaju se sa sudskim progonom. Kao rezultat toga, stotine djece i beba je smješteno u nekim centrima, odnosno prepravljenim skladištima trgovina i supermarketa.

To je akcija bez presedana, upozoravaju kritičari, koji podsjećaju da je to politika koju je objavio ministar pravosuđa Jeff Sessions prošli mjesec.

Centri u kojima se ta djeca nalaze sve su puniji. U nedjelju, na Dan očeva, demokratski članovi Kongresa obišli su jedan takav centar u New Jerseyu.

I smještaj djece u šatore u Texasu, u kojima temperatura doseže i do 40 stupnjeva, je "totalno nehuman" i sramotan. "Svi oni koji imaju osjećaj moralne odgovornosti moraju to osuditi", rekao je senator iz Texasa Jose Rodriguez.

Naravno, pitanje je da li će ovako oštra politika spriječiti migrante da pokušaju ilegalno ući u Sjedinjene Države, jer mnogi bježe od siromaštva i nasilja u zemljama poput Hondurasa i El Salvadora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG